Harry de Wit - Ässhäk - Geschichten aus der Sahara (2005)

Alternatieve titel: Ässhäk - Tales from the Sahara

Score
Label: Contact Film

1. Moonscape (2:51)
  2. The Search (2:20)
  3. Singing Man- Ahmed Tcholli (3:12)

4. Desert Groove (4:51)
  5. Noehi Playing the Flute (3:08)

met the Tuareg

6. Dance for the Camel (1:55)
  7. Playing the Imzad- Schilen Rabidin (9:52)

8. Dream (2:23)
  9. TamTam (3:47)

10. Rain Bounce (2:47)
  11. The Girl's Song (4:54)

12. The Girl (2:52)
  13. Movie Dream (3:10)
  14. Las TamTam (5:01)

15. End Session (2:27)
neo
In de film zijn de Wit's composities nogal een ondergeschoven kindje. Diens score heeft regelmatig zeer korte inbreng bij veelal een dansende/ rennende kameel. Slechts op enkele momenten is diens werk iets langer te horen; uiteraard de aftiteling maar ook een pracht montage met verscheidene dieren. In relatie met volkszang lijkt het wel goed te zitten, met een juist etnisch gevoel toegevoegd door passende instrumentatie. Het is jammer om te zien hoe diens werk te weinig is gebruikt en n het bekijken en beluisteren van de cd helemaal. Wat de korte stukjes in de film doen is vaak een raadsel maar op cd komt zijn werk tot zijn recht, zoals het waarschijnlijk echt was bedoeld. Een vergelijking; zo'n 12 minuten score in de uiteindelijke film, op zo'n beetje 30 minuten. Dat de Wit overigens bij deze co-productie optrad as componist kwam overigens door het Nederlandse geld wat in het project werd gestoken en dus moest worden uitbesteed.

Ik raad mensen aan om uit te kijken of deze film soms ergens in een filmhuis in draait op het moment of binnenkort; deze cd krijg je namelijk gratis bij het kopen van een kaartje. Bij mijn filmhuis overigens maar een stuk of 25 exemplaren opgestuurd gerekegen van Contact film, dus wees er snel bij indien je er naar toe wilt (voor eventueel ook de cd).

4.5 sterren

dutch2
Mooie muziek inderdaad. Ik heb de cd niet, dus ik herinner me voornamelijk de etnische muziek. Ze kunnen trouwens aardig swingen, die Touareg!

neo
Ik had toch een klein zo-zo gevoel bij enkele zaken die het volk liet horen; het gebruik van die Imzad. Dit is een van de instrumenten die zo zwabbelt, waarbij een mannenstem zo meezwabbelt, net niet goed samengaand. Wat dat betreft doen de percussieve delen het beter, al hoor ik hier liever ook als het kan non-Asshak van, die vaak veel aggressiever van aard is.

neo schreef:

al hoor ik hier liever ook als het kan non-Asshak van

Hoe bedoel je dat?

neo
Bekeek het nogal zwart-wit met dit. Maar uitgaande van de Asshak cultuur heeft dat ook degelijk invloed op hun muziek lijkt mij zo. In andere regionen waar het er minder nauw mee wordt genomen, maar wel hetzelfde geloof ontarmt kan een soms zeer angstaanjagende haat doorklinken in zogenaamde traditionele volkszang.

dutch2
Aha, op die manier. Thnx voor de uitleg.