Anyone's Daughter - Piktors Verwandlungen (1981)

West-Duitsland
Label: Music Is Intelligence

1. Piktor (2:14)
  2. Erstes Vorpiel (0:39)
  3. Erster Teil der Erzählung (2:23)
  4. Purpur (2:55)
  5. Zweites Vorspiel (0:56)
  6. Zweiter Teil der Erzählung (2:19)
  7. Der Baum (7:14)
  8. Dritter Teil der Erzählung (2:37)
  9. Sehnsucht (5:27)
  10. Vierter Teil der Erzählung (4:30)
  11. Piktoria, Viktoria (0:27)
  12. Funfter Teil der Erzählung (0:43)
  13. Der Doppelstern (4:22)
avatar van ChrisX
Dit is zo'n wonderschoon album. Het is de muzikale vertelling / vertolking van het sprookje Piktor's Verwandlungen geschreven door de Duitse auteur Herman Hesse. In die jaren was AD's bewerking van dit verhaal een hoogtepunt bij hun optredens. Om die bijzondere sfeer vast te kunnen leggen is het hele album dan ook live opgenomen waarbij het publiek gevraagd werd om toch vooral zo stil mogelijk te zijn.

Om dit album een beetje op waarde kunnen schatten is het wel handig dat je Duits kunt verstaan zodat je het verhaal meekrijgt. Het album is grotendeels instrumentaal (op het allerlaatste stuk na) waarbij de Erzahlungen dus de korte vertelstukjes waarin zanger Harald Bareth het verhaal voordraagt (vaak ondersteund door dan weer wat toetsen, dan weer wat gitaarwerk). Zijn aangename stem is bij uitstek geschikt voor dit vertellen.

Muzikaal ligt in dezelfde lijn als het debuut Adonis en dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien men al rond die tijd dit stuk al live speelde.

Kingsnake
Als liefhebber van Prog en Hesse, natuurlijk een must voor mij.

Een kruising tussen de Camel-achtige prog en Kraan-achtige Kraut.

Googlebooks link: Hermann Hesse: biography and ... - Google Boeken - books.google.nl

avatar van ChrisX
Ik weet het niet, krautrock hoor ik er toch echt niet in terug. In tegenstelling tot wat velen denken is niet alle Duitse prog gelijk krautrock. Krautrock heeft een groot jam-element (wat dat betreft zal het me niet verbazen dat sommige jambands op de hoogte zijn met krautrock uit de 70s) en dat hoor je hier toch niet echt in terug vind ik.

Kingsnake
ChrisX schreef:

Mijn waarde, daarom zei ik ook Kraan-achtige kraut. Ik weet dat alle duitse prog, krautrock is (Jane, Eloy, Triumvirat, Grobbschnitt).

Maar Kraan is slachtoffer van het Kraut-stigma.
En op de humor na, hoor ik wel wat Grobbschnitt en Kraan achtige elementjes in de muziek van Anyone's Daughter terug.

Ter info: ik vind Ash Ra, Amon Duul, Guru Guru, Faust etc. allemaal helemaal niet zo leuk.

avatar van Arrie
Berichten verplaatst naar Genres > Overigen > Krautrock