The Impellers - This Is Not a Drill (2012)

Funk / Electronic

10. That's Not My Name
  11. Belly Savalas
  12. Last Orders (Outro)
avatar van kemm
De funkgroepen met bijbehorende soulzangeres zijn de laatste jaren als paddestoelen uit de grond geschoten. Het onkruid lijkt nog steeds niet gewied want The Impellers hebben een tweede cd! Wat hen doet opvallen in het grote veld? Eigenlijk helemaal niets. Of het moest de ondermaatse zangeres zijn... Ze probeert wel de rol te vervullen, die van een James Brown waardige diva, maar heeft er simpelweg de kwaliteiten niet voor. Elke song klinkt dan ook bijzonder geforceerd en schreeuwerig. Weinig verrassend dat ze op de ballade Signs of Hope and Happiness het meest sereen klinkt. En waarom zou je niet een toontje lager, minder of serener mogen zingen over zulke funkgrooves? Het was misschien een weg geweest naar eigen smoel voor deze Britse band. Want al weten ze met hun spel en songmateriaal wel een aanvaardbaar niveau te halen, het blijft te clichématig om het een en ander te compenseren of een rol van betekenis te spelen in het huidige muzieklandschap. Van een titel als Politiks Kill People krijg je in dit soort context ook al spontane huiduitslag, en -uiteraard- wordt er nog Edwin Starrs befaamde quote “War, what is it good for?” over gestrooid om het voltallige lijstje cliché’s te kunnen aanvinken. Nog zo’n vaakvoorkomend fenomeen met dit soort groepjes is het ‘funkify-en’ van recente pophitjes. Arctic Monkeys, Kaiser Chiefs, ... allemaal werden ze wel eens door de funkmolen gehaald. Geinig om het zo eens te horen, maar verder gaat het zelden. Deze keer is die eer weggelegd voor The Ting Tings met hun schreeuwerig luide That’s Not My Name, op het lijf van de zangeres geschreven, helaas. Schreeuwerig en luid, dat hadden we ook nog niet gehad... Ach, met het verstand op nul valt uit dit album best wel een feestje te halen; het moet al een aardig ruikend funkalbum zijn mocht dat niet lukken. This Is Not a Drill zit dan ook ‘prima’ ineen en The Impellers spelen overwegend ‘goed’ en met de meeste liedjes is helemaal ‘niks mis’. Het zal dus verder wel gewoon aan mij liggen, maar het is genoeg geweest. Genoeg!

avatar van Michiel Cohen
Goed album. Gisteren pas binnengekregen.