Ultravox - Monument the Soundtrack (1983)

Pop / Electronic
Label: Chrysalis

1. Monument (3:16)
  2. Reap the Wild Wind (4:10)
  3. Visions in Blue * (4:38)
  4. The Voice (6:51)
  5. Vienna (5:24)
  6. Passing Strangers * (5:28)
  7. Mine for Life (4:25)
  8. Hymn (5:40)
  9. The Song (We Go) * (5:12)
avatar van Jan Wessels
Live plaat van Ultravox die eruit spettert. Live voegen de heren het een en ander toe aan de soms wat kale studio-producties. Vooral de percussie klinkt goed.
Voor Ultravox liefhebbers een must, voor anderen een aanrader om te horen wat de band in haar mars had.

avatar van Gerards Dream
Het blijft jammer dat Ultravox niet de eer heeft gekregen die het toekomt. Al klinkt de productie van deze live plaat wat hol, het laat wel horen wat de band in studio kom maken ook op het podium waar kon maken. Zo ook op deze plaat, waarvan de emoties van afdruipen. Vooral van een track als Hymn krijg ik het behoorlijk warm, want de stem van Midge Ure enerzijds en de instrumentatie anderzijds zijn aan elkaar gewaagd en dit krijgt in de live versie er een extra dimensie bij.

avatar van Edwin
Voor de fans is dit mini-album altijd een grote teleurstelling geweest. Niet vanwege de songs, maar vanwege de korte speelduur. Op de LP en de VHS tape staan slechts 6 nummers, waarvan het niet live gespeelde Monument de instrumentale themasong is van de betreffende tour. Op de CD remaster uit 1996 zijn nog 2 nummers toegevoegd (Visions in Blue en Passing Strangers), maar met in totaal 7 live tracks is dat nog steeds minder dan de helft van het oorspronkelijke concert. Jammer.

De fans kijken dan ook reikhalzend uit naar wat de definitive 2CD remaster gaat brengen. De verwachting is op zijn minst dat het betreffende concert integraal wordt opgenomen. Gelet op de setlist uit die tijd zou de tracklist van de 2CD remaster er dan als volgt uit kunnen zien:

1. Reap the wild wind
2. When the scream subsides
3. New Europeans
4. We stand alone
5. I remember (death in the afternoon)
6. Visions in blue
13. We came to dance
14. Mine for life
15. Hymn
16. The song (we go)

Omdat het een 2CD wordt, hou je dan nog steeds ruimte over. Van alle 2CD remasters zou dit dus weleens degene kunnen worden met de meeste toegevoegde waarde.

avatar van Gerards Dream
Qua tracklist zit het er goed uit. Nu maar hopen dat de productie dat ook is, want deze was op dit Monument the Soundtrack niet al te best te noemen. Als dit het geval is, dan kunnen we al gaan watertanden, niet waar. van een mooi live-album van de heren.

avatar van foxhusky
Ik heb niet de remaster uit 1996, maar wel de vinyl LP en de korte CD met 6 tracks, waarvan 1 studiotrack (Monument). Met de komst van een 2CD remaster, ga ik de versie uit 1996 ook niet meer aanschaffen.

Misschien maken ze er wel een CD+DVD uitgave van, dat zou ik erg leuk vinden. Zover ik weet, is dit concert alleen op VHS (die ik heb) maar nog niet DVD verschenen.

avatar van vigil
Ik heb de 1996 cd versie en die heeft ook 8 nummers, deze is via EMI gold verschenen. Ook heb ik de 6 track LP met nog een originele kortingsbon er bij waar je de video kan bestellen voor de voordelige prijs van 12,99 pond ipv 14,99 pond. Je moet overigens niet vergeten in te vullen of je een vhs of een betamax versie wil hebben.

Dat ga ik maar eens opsturen denk ik

avatar van Gerards Dream
Sterkte, en je bevindingen ga je vast met ons delen, dat zie ik met vertrouwen tegemoet.

avatar van Edwin
Ik had een typfoutje gemaakt, inmiddels hersteld. De eerste remaster dateert inderdaad van 1996. Ik betwijfel of die video nog verkrijgbaar is. Ik heb hem ooit wel gehad, maar toen de videorecorder de deur uitging voor een DVD-speler, heb ik die ouwe tape ook maar weggegooid. Ik kan me nog herinneren dat de beelden van het concert werden doorsneden met videoclips, in ieder geval bij Reap The Wild Wind. Een doodzonde vond ik dat. Een DVD is er nooit van uitgebracht en die verwacht ik ook niet bij de nieuwe 2CD remaster.

avatar van Crush
Ik verheug me al de remaster 2CD en hoop dat er inderdaad sprake is van vermelde tracklist. Dat zou een zeer aangename verzameling zijn.

Edwin schreef:

Dus niet!!! Waar ik erg tevreden was over Quartet is dit een totale deceptie!!! Niks geen integraal concert, maar slechts 1 extra nummer ten opzichte van de vorige remaster. Als bonus ook al geen 2e CD met rarities of live registraties van andere gelegenheden. Nee, integendeel, hoe voorspelbaar, een DVD van de oorspronkelijke VHS video met 6 tracks, waarvan 5 live. Die video was destijds al een draak van een release, omdat de live opnames zijn doorsneden met beelden van videoclips. In mijn ogen een absolute doodzonde , want het verbreekt de sfeer van een live concert. Ik heb er lang naar uitgezien, maar deze zogenaamde remastered definitive edition is uitgedraaid op een bittere teleurstelling . De over een half jaartje te verschijnen definitive editions van Lament en U-Vox zullen de pijn hopelijk wat verzachten .

avatar van Rissan
Van de Return To Eden tour is op 30 april jl. in Camden roundhouse opnames gemaakt voro een later dit jaar te verschijnen Live DVd en hopelijk ook dubbel CD.

voor de liehebbers de band staat op 8 augustus, overigens samen met Simple Minds, op de lokerse feesten. Voor slechts 25 euro per kaartje.

avatar van Jan Wessels
Vandaag de remastered edition ontvangen. De cd moet ik nog beluisteren (heb de elpee nog liggen) maar de dvd direct bekeken. Inderdaad jammer dat tussen de live-beelden door de video-clips zijn te zien (en die kende ik al van de Ultravox greatest dvd). Waarschijnlijk vonden de producers het indertijd anders te statisch overkomen? De live opnamen zelf zijn prima alleen had ik stiekem wel gehoopt op een dolby-surround mix. De reden dat ik deze versie aanschafte was om sowieso de cd te hebben (met verbeterde geluidskwaliteit) maar vooral omdat ik Ultravox graag eens live wilde zien. Ik had daar graag bij willen zijn!
De voorgestelde tracklist van Edwin zou helemaal te gek zijn trouwens. Sleepwalk en All Stood Still live? Graag!

Jan Wessels schreef:

Nou, 26 april 2010 krijg ik de kans want ze treden op in Paradiso Amsterdam. De kaartjes gelukkig al in huis!

avatar van VanDeGriend
Berichten verplaatst naar Ultravox

avatar van The_CrY
Verschrikkelijk goede live-compilatie. Bevat acht van de sterkste nummers van Ultravox en ook nog eens subliem uitgevoerd. Menig nummer wordt naar een hoger niveau getild nu het aan de platte opnamen ontsnapt is (nummers van Quartet vooral). Verplichte kost voor de Ultravox-fan.

avatar van Castle
vanavond onderweg in de auto heerlijk hard op gehad, blijft geweldig