Strawbs - Just a Collection of Antiques and Curious (1970)

Alternatieve titel: Live at the Queen Elizabeth Hall

Rock / Folk
Label: A&M

1. Martin Luther King's Dream (2:55)
  2. The Antique Suite (The Reaper, We Must Cross The River, Antiques & Curios, Hey It's Been A Long Time) (12:15)
  3. Temperament of Mind (4:58)
  4. Fingertips (6:17)
  5. Song of a Sad Little Girl (4:21)
  6. Where Is This Dream of Your Youth (9:07)
  7. The Vision of the Lady of the Lake * (10:06)
  8. We'll Meet Again Sometime * (4:19)
  9. Forever * (3:33)
avatar van Gert P
Song of a sad little girl in deze uitvoering, a beauty.

avatar van Gert P
Volgens mij moet deze verplaatst worden bij live en niet bij de reguliere albums.
Het is een compleet live album met 2de titel live.

The Antique Suite zou enorm opknappen als de bandleden de moeite zouden nemen om zuiver te zingen.

avatar van heartofsoul
Dit derde album van de Strawbs was hun eerste echte commerciële succes in Engeland, als ik mij goed herinner. Het werd live opgenomen in de Queen Elizabeth Hall in London in juli 1970.
Ik vind het een beetje rommelig, maar dat kan ook komen doordat ik niet altijd zo gecharmeerd ben van live-albums van popgroepen. Na hun twee eerste albums, die ik prachtig vind, was dit voor mij een lichte teleurstelling,al denk ik dat ik als ik erbij geweest was, ook enthousiast geaplaudisseerd had (wat klinkt dat applaus tussen twee haakjes geciviliseerd, het lijkt wel applaus voor een klassiek concert). Zoals door M.Nieuweboer hierboven al werd opgemerkt zijn de vocalen een beetje onzuiver in The Antique Suite (wel een mooi stuk trouwens), en ik denk dat dat ook komt doordat Tony Hooper niet op kon tegen de krachtige stem van Dave Cousins. Ook is de registratie wellicht niet zo mooi (?), had die beter gekund? Welke mede-user heeft hier een idee over.
Mooiste nummer op dit album vind ik het adembenemende Song Of A Sad Little Girl (gaat over het dochtertje van Cousins), en ook Fingertips vind ik erg mooi. Maar Where Is This Dream Of Your Youth? haalt het imo helaas niet bij de versie op het debuutalbum.
Rick Wakeman, die David Bowie had bijgestaan op toetsen op Hunky Dory, schittert ook op dit album. Zijn showpiece Temperament Of Mind viel in goede aarde, maar ik vind het niet zo geweldig.
Op dit album spelen ook twee ex-leden van The Velvet Opera mee. Richard Hudson (conga drums en percussie) en John Ford (bas) die op een prettige manier dit concert domineert: ik vind hem geweldig.

avatar van postman
where is de dream of my youth vind ik hier juist geweldig. trouwens op welk ander album staat dit nummer?

avatar van Joshua68
Op het debuutalbum?

avatar van heartofsoul
postman schreef:

Dan heb je mijn berichtje blijkbaar niet goed gelezen...

avatar van postman
oke niet goed gelezegen thanks

avatar van potjandosie
ben niet zo bekend met het werk van de Strawbs. ooit begonnen als bluegrass duo The Strawberry Hill Boys met oer leden Dave Cousins, frontman en de belangrijkste songwriter van de band en Tony Hooper, wijzigden zij de naam in de Strawbs en namen zij met Sandy Denny in 1967 het album "All Our Own Work" op met eigen nummers van de groep, waarna Sandy Denny de groep verliet en lid werd van Fairport Convention.

de remaster op cd (1998) van dit live album uit 1970 (tracks 1 t/m 6) bevat 3 bonus tracks, waarvan 2 niet eerder verschenen studio versies (8 en 9) zijn. "The Vision of the Lady of the Lake" verscheen eerder op het album "Dragonfly" (1970) en kreeg t.g.v. deze re-issue een nieuwe mix. de mix van folk met symfo en prog-rock is meer aan de liefhebbers van dat genre besteed. het strijkers arrangement van "Forever" komt wat gekunsteld over. "We'll Meet Again Sometime" sluit wel goed aan bij de overige songs.

van het originele album steken er voor mij 4 nummers bovenuit, de prachtige samenzang op "Martin Luther KIng's Dream" dat geschreven werd n.a.v. diens historische "I have a dream" speech en "Hey it's Been A Long Time" onderdeel van de 4-delige "Antique Suite", de sterke melodie van "Fingertips" met fraaie "Indiase" accenten van conga drums en sitar en de folk ballad "Song of a Sad Little Girl".

van de Strawbs (met oer lid Dave Cousins) verscheen in 2023 hun laatste album "The Magic of it All" met slechts 2 stemmen hier op MuMe. als folk liefhebber toch wel benieuwd naar hun albums uit de begin 70's.

Album werd geproduceerd door Tony Visconti

de band ten tijde van dit album:

Dave Cousins: vocals, acoustic/electric guitars, dulcimer
Tony Hooper: vocals, acoustic guitar, tambourine
Rick Wakeman: organ, piano, harpsichord, celeste
Richard Hudson: conga drums, cymbal, tambourine, sitar, vocals
John Ford: bass, vocals