Joni Haastrup is de zanger die, daar nog
Jonnygeheten, op het nummer 'My Girl' zong, op de plaat
'Super Afro Soul' van Orlando Julius Ekemode (waar afrobeat haast ontsprong). Daarbij ook de leadzanger bij de twee platen van Monomono, waarvan mij
'Give the Beggar a Chance' erg goed bevalt. Een hoog verwachtingspatroon is het resultaat - en gelukkig komt Joni zijn beloftes ook na. Heerlijke afrobeat (alhoewel wellicht ook wel afro-funk of afro-rock te noemen) vol met fijne basloopjes en trompetgeschal - het
swingt.
Na een fijne opener volgt, wat mij betreft, het prijsnummer:
'Greetings', beginnend met een galmende kreet van Joni, waarna de instrumentatie steeds reageert, en na driemaal Joni start 't dan echt - er volgt een bijzonder fijn nummer dat wat mij betreft alles bezit wat afrobeat voor mij interessant maakt: fijne vocalen met afrovibe, blazers, toffe basloopjes, en fijne percussie, hier zelfs inclusief rasp!
Niet dat het dan is afgelopen - er volgt nog veel fijns, waarbij het titelnummer,
Wake Up Your Mind, te noemen is, waarin Joni z'n afrobroeders oproept wakker te worden, op te komen voor eigen recht, en het heft eindelijk 'ns in eigen hand nemen - '
It's about time' - zo zijn teksten van Joni wel vaker politiek gekleurd. Wellicht dat ik ooit nog meer achtergrondinformatie zoek, 't is de interesse waard.
En dan als laatst zou ik, logischerwijs, het slotnummer
'Watch Out' nog graag noemen, en alweer te omschrijven als bijzonder fijn, hierbij geleverd met extra leuk gitaartje - en Joni speelt weer de predikende wijze man (
'Listen to me people') die luisteraars aan het denken wil zetten,
get yourself together!