Barry Adamson - As Above, So Below (1998)

Electronic / Jazz
Label: Mute

1. Can't Get Loose (5:26)
  2. What It Means (4:00)
  3. Deja Voodoo (4:24)
  4. Come Hell Or High Water (5:29)
  5. Jazz Devil (5:07)
  6. Still I Rise (2:17)
  7. Girl (4:46)
  8. The Monkey Speaks His Mind (5:31)
  9. Goddess of Love (3:10)
  10. Jesus Wept (7:21)
  11. Something Wicked This Way Comes (4:37)
  12. Walk the Last Mile (5:04)
  13. Saturn in the Summertime (4:14)
avatar van nikon42
Waar komen die laatste 3 nr's van deze lijst vandaan. Bij mij stopt de cd na nr 10, en volgens mij bij alle versies. Wel een lekker gevarieerde cd overigens van deze bassist van Nick's slechte zaadjes.

avatar van ZAP!
De opener kende ik al heel lang van een Oorgasm verzamelaar en heb ik altijd al een mooi, intrigerend en beetje duister nummer gevonden. Met dank aan Mssr Renard nu de plaat maar even van stal (lees: op YT opgezocht) gehaald. Van Barry Adamson wist ik niets, maar was dus een Bad Seed, dat had ik nooit vermoed.

Veel jazz hoor ik eerst niet (meer electronic pop die soms wat richting triphop gaat met een voordracht à la Mike Pattons betere gecroon en soms wat richting Tom Waits maar zeker niet zo rauw), maar met 'Jazz Devil' krijg je een typisch rokerige nachtclub jazznummer. Op zich wel aardig.
'Still I Rise' is heavy hiptriphop. Op 'Girl' begint meneer in m'n oren te hijgen en te kreunen dat het mij geen lieve lust meer is, een skipnummer. 'The Monkey...' wordt er wat meer instrumentale en vocale gekte verkend, maar dat het nou zo geweldig is... nee. In 'Goddess...' komen er nog koperblazers aan te pas, maar net als met de afsluiter 'Jesus Wept' is de koek echt op.
Ik kan ook nergens vinden dat die 3 laatste tracks hier erbij horen. 'Something Wicked...' zie ik in elk geval wel staan op de opvolger. Ik laat het bij 10 tracks, het is mooi geweest.

Conclusie: 'Can't Get Loose' blijft een wonderschoon, mysterieus nummer dat door iedereen eens gehoord mag worden, en verder heeft deze plaat nog best wat leuks te bieden, maar het wordt wel steeds minder naarmate het album vordert... al verschaffen die laatste lieflijke toontjes van 'Jesus...' dan nog wel weer een beetje kerstgevoel. Welcome!

avatar van Poles Apart
ZAP! schreef:

Via die gratis OOR verzamelaar leerde ik het nummer ook kennen. Staat nog meer moois op! Adamson zat ook in Magazine trouwens, check het album 'Real Life' eens (als je het nog niet kent).

avatar van ZAP!
Poles Apart schreef:
Heb die verzamelaar (en een paar andere) nog steeds wel in de kast liggen. Indertijd vond ik een aantal songs beter dan nu (of ze lagen me meer), zoals Manu Chao, daar ben ik al een tijdje op uit geluisterd. En Gomez helemaal. Asian Dub Foundation zou ik dan nog wel es op kunnen zetten.

Van Magazine heb ik even wat geprobeerd, maar dat ligt me helaas ook al niet...