Hammer - Contract with Hell (1985)

Label: Ebony

1. Caution to the Wind (4:27)
  2. Try It (3:52)
  3. Hey You (3:54)
  4. Contract with Hell (4:15)
  5. Hard Hittin' Woman (3:36)
  6. Satellite (3:17)
  7. Prayer of a Soldier (3:19)
  8. Across the Line (8:00)
  9. Hard Hittin' Woman [Demo 1982] * (4:19)
avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Nog zo'n vergeten groep uit de NWoBHM beweging is Hammer uit Middlesbrough, dit is hun enige plaat op een bekend maar ook vergeten label, Ebony (Records), dat in de jaren tachtig een aantal albums uitbracht waaronder de cultklassieker Loose 'n Lethal van Savage.

Albumtitel klinkt nog altijd zo cliché als wat, laat u hierdoor niet misleiden maar dit is een verdomd lekker klinkend melodieuze en uptempo plaat van een vijftal waarvan de zanger ook nog de keyboards voor zijn rekening neemt. Opener Caution to the Wind is haast Speed Metal, de rest is dat niet maar ik beleef wel veel plezier aan de levendige nummers met fijne gitaarsolo's en zuivere zang. Tweede hoogtepunt voor mij is het gedreven Contract with Hell spijts die fade-out op het einde. Dit had ik dik dertig jaar geleden “moeten” kopen, evenals een aantal albums van Praying Mantis, waaraan ik een paar keren denk bij het beluisteren hiervan.

Niemand? Er staat een fout in mijn bericht (en toch weer niet). Dit is hun eerste en enige plaat onder de naam Hammer, dit is echter hun tweede plaat met dezelfde bezetting: een jaar voordien brachten ze onder de naam Holland het album Early Warning uit maar omdat er al een Holland rondliep in Canada was een naamswijziging nodig.

Had in de jaren 80 het van dit album afkomstige nummer “prayer of a soldier”, op een cassettebandje opgenomen van, ik geloof, “the friday rock show”. Heel mooi nummer, evenals “across the line” (het album heb ik pas decennia later aangeschaft), hoewel ik er eigenlijk niet echt positieve en negatieve uitschieters op vind staan. Alleen was dit weer zo een typische Ebony productie ; kippehok.