Bishi - Albion Voice (2012)

Pop / Wereld
Label: Gryphon

1. Prologue (2:18)
  2. Albion Voice (5:24)
  3. Dia Ti Maria (8:59)

met Kronos Quartet

4. The Last of England (3:27)
  5. Saturday's Child (3:58)
  6. Rade le Muri Rade (3:16)
  7. Do Not Stand at My Grave and Weep (3:37)
  8. Gram Chara (4:51)
  9. Ship of Fools (6:03)
  10. Pan to Artemis * (2:51)
Bishi ken ik van het album Nights at the Circus; een mix tussen Indiase muziek, electro, pop en nog meer. Dat ze ook optreedt als DJ Bishi is daar ook wel terug te horen.

En toen verscheen het nummer Albion Voice waarin folklore veel meer een rol speelde. Bishi dook meer haar 'eigen geschiedenis' in en kwam met dit prachtige staaltje muziek dat niet voor iedereen geschikt was. Misschien ietwat te zoet?!.

Volgende maand verschijnt dan eindelijk het volwaardige album waar 3 jaar aan gewerkt is.

Prologue neemt ons al mee terug in de tijd met hoefgetrappel van paarden, een kerkklok op de achtergrond en vogels die lustig rond kwetteren. Bishi opent het met een haast sprookjesachtige 'spoken word'. Het is een tekst afkomstig van Chaucer's Canterbury tales. Bishi heeft daar zelfs speciale lessen voor gevolgd om dit oud-engels goed uit te kunnen spreken.
Ze vond het goed om te starten met deze oude taal omdat het volgens haar het thema van dit album goed samenvat: multicultuur, nationale en persoonlijke identiteit.
Dan volgt het inmiddels al bekende titelnummer van het album Albion Voice waar de sitar een hoofdrol krijgt. Het gaat over de zoektocht in een multiculturele samenleving en het nummer bevat de John Williams' string players (ja de bekende film componist).
Nog steeds raak ik betoverd door dit machtige staaltje van haar kunnen. Ik werd er verliefd op en ben het nog steeds. Koninklijk als Bishi op de hoes zelf.
Dia Ti Maria is een 9 minuten durend nummer geinspireerd door de Grieks Orthodoxe liturgie. Niet voor niets dat het eerste en laatste gedeelte in Koinè Grieks wordt gezongen. De vocalen zijn van Bishi zelf maar het lijkt alsof we een volledig koor te horen krijgen (50 stemmen maar liefst!). Heel bijzonder zoals Bishi allerlei vocale technieken weet in te zetten.
Er schijnt ook een mix te zijn met medewerking van het Kronos Quartet, niet de minste.
The Last of England opent op piano en krijgt al snel begeleiding van strijkers (The Ligetti Quartet) waardoor er een romantische sfeer ontstaat. Het nummer is geinspireerd op de film The Last of England van Derek Jarman. Verder horen we een duduk op dit nummer en zet Bishi haar vocalen slechts als instrument in. Dit alles vermengt zich op wonderschone wijze wat buiten een romantische sfeer ook een desolate oplevert.
Op Saturday's Night keert de sitar terug die Bishi overigens zelf bespeelt (ze heeft in het verleden wel eens samen op het podium gestaan met haar goede vriend Patrick Wolf en bespeelde het daar ook). De andere strijkers die te horen zijn zijn afkomstig van The Secret Quartet die veel filmmuziek inspelen in Los Angeles. Daarnaast horen we ook een harp (niet door Patrick Wolf bespeeld maar dat terzijde). Het is een mooi, lieflijk nummer. Kleiner van opzet dan de titeltrack maar het ademt wel eenzelfde sfeertje.
Rade Le Muri Rade heeft een Bulgaarse invloed en gaat over de migratie van Oost- naar West-Europa de laatste 20 jaar: twee geliefden die elkaar onder een boom ontmoeten.
Het is een triest klinkend nummer wat niet zo vreemd is omdat veel migranten hun geliefden hebben moeten achterlaten. Het Ligetti Quartet horen we terug en Matthew Hardern is te horen op melodica.
Do Not Stand at My Grave and Weep is gebaseerd op een oud gedicht geschreven in 1932 door Mary Elizabeth Frye. Het is compleet opgebouwd rondom de vocalen van Bishi wat het een bijzondere sfeer geeft.
Gram Chara is gelijk een stuk voller van geluid door het gebruik van de strijkers die een mix vormen tussen Schotse en Indiase thema's. De moeder van Bishi, Susmita Bhattacharya, horen we hier op vocalen naast haar dochter.
Gram Chara is een gedicht van de Bengaalse dichter Rabindranath Tagore en is dan ook geheel in die taal gezongen. Geen Bollywood maar oosterse mystiek die een mooie link naar het westen legt. Bishi heeft dit zeer knap gedaan en het nummer vormt er zeker een hoogtepunt door.
Ship of Fools is op de cd versie de afsluiter van dit album. Een aantal weken geleden nodigde Bishi via haar Facebook iedereen uit om mee te komen zingen op dit nummer, een zg. 'pub choir'. Het nummer verenigt alles wat op dit album aan de orde komt: de schitterende zang van Bishi, de sitar, het koor, accordeon, whistles, (Joodse) harp enzovoort. Wat moet het leuk geweest zijn om daar een bijdrage aan te leveren. Helaas is The George & Dragon pub niet bij mij om de hoek. Wederom een perfecte mix tussen oost en west.
En zoals wel vaker tegenwoordig is er nog een extra nummer dat alleen via iTunes te verkrijgen is. In dit geval Pan to Artemis; wederom een nummer waar de vocalen van Bishi een belangrijke rol spelen en ingezet worden als instrument. Maar nu zingt Bishi er ook gewoon overheen en krijgt ze begeleiding van ik meen harp en een extra vocalist.

Het artwork van deze cd is gebaseerd op koninklijke wapenschilden en herdenkings keramiek.
Bishi is afgebeeld als de engelse koningin met Indiase symbolen zoals een vervanging van de Britse leeuw door de Bengaalse tijger en de Tudor roos door de lotusbloem.

Albion Voice is niet voor iedereen weggelegd, dat bleek al eerder op deze site toen de titeltrack ter beoordeling werd voorgedragen. Veel users konden er weinig mee.
Persoonlijk hou ik wel van de mystiek op dit album en de schitterende arrangementen. De brug tussen oost en west is uiterst subtiel gebracht en daarmee verschijnt er in de vorm van deze muziek een zeer bijzonder zomer-album.
Jammer dat het maar drie kwartier mag duren want ik denk dat er nog veel meer avontuur aan toegevoegd had kunnen worden. Aan de andere kant is er nu geen sprake van overkill en valt er de komende tijd een hoop te ontdekken aan Albion Voice.

Mijn stem heeft ze alvast binnen! 'Well done Bishi'.

Het blijft lastige muziek om een groot publiek mee te bereiken, zo ook haar nieuwe single gezongen met haar moeder Gram Chara.

Voor mij toch één van de beste albums van 2012. Zo'n onontdekt juweeltje denk ik dan maar

avatar van willemmusic
aERodynamIC schreef:
onontdekt juweeltje

Ik ben bang dat je gelijk hebt, beste aERodynamIC, maar heb er bij tijd en wijle erg van genoten.
Ik kom hier terecht omdat je haar naam noemde bij je recensie van Ibeyi, dus het moet nog groeien om tot een oordeel te komen, maar dank voor je tip!