menu

The Human League - Romantic? (1990)

mijn stem
3,44 (27)
27 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Pop / Electronic
Label: Virgin

  1. Kiss the Future (4:14)
  2. A Doorway? (4:22)
  3. Heart Like a Wheel (4:30)
  4. Men Are Dreamers (3:54)
  5. Mister Moon and Mister Sun (4:44)
  6. Soundtrack to a Generation (4:37)
  7. Rebound (3:57)
  8. The Stars Are Going Out (4:05)
  9. Let's Get Together Again (5:01)
  10. Get It Right This Time (4:12)
totale tijdsduur: 43:36
zoeken in:
avatar van foxhusky
5,0
Dit was het eerste album in vier jaar van The Human League ná het diep teleurstellende Crash uit 1986. Bij Crash dacht ik dat The Human League de weg volledig kwijt was. Alleen 'Human' kon ik wel waarderen, de rest zeker niet.

Toen kwam The Human League opeens met dit album op de proppen. Ik wist niet wat ik hoorde, wat een fantastisch album! Eindelijk, dacht ik, het echte Human League geluid is terug. Een deel van dit album is geproduceerd door Martin Rushent, die ook verantwoordelijk was voor het succesvolle Dare!

Toch werd dit album Romantic? commercieel geen succes. Alleen de singles 'Heart like a wheel' en 'Soundtrack to a Generation' kregen wat aandacht. Ik vind Romantic? een erg sterk album, maar ik denk dat het grote publiek in 1990 geen zin meer had in de synthesizerpop van The Human League.

MIjn favoriete nummers zijn het rustige 'Men are Dreamers' en 'The stars are going out', waarvan op de DVD 'The Very Best Of' een geweldige live-uitvoering staat (uit het programma Later With Joost Holland).

Father McKenzie
IK heb deze plaat niet meer gehoord, ik denk veel gebruikers hier niet meer, gezien de 7 stemmen.
Maar als ik foxhusky's bespreking hier lees, misschien geheel onterecht?

avatar van Edwin
3,5
Ach onterecht, ik zou het niet zo durven zeggen. Het luisteren naar deze plaat was destijds een wat eigenaardige gewaarwording. De wereld stond anno 1990 op zijn kop vanwege de Manchester en Britpop hypes. Dit album voelde daardoor totaal "out of time and out of place", als mosterd na de maaltijd. The League was volkomen passé op dat moment en paste niet meer in het tijdsbeeld. We zijn nu bijna 20 jaar verder en de eighties zijn al jaren aan een revival bezig, het mag weer, de remasters vliegen ons om de oren, er wordt weer opgetreden, het kan niet op. Veel relevant nieuw plaatwerk heeft het daarentegen tot nu toe niet opgeleverd, al mag juist de comeback CD Secrets van The League uit 2001 als sterkste wapenfeit gelden wat mij betreft. De nieuwe van ABC is geruisloos ten onder gegaan, over de nieuwe van Duran Duran hoor ik ook weinig positiefs en het is afwachten waarmee OMD volgend jaar op de proppen komt.

Heb ik over Romantic? dan nog iets te zeggen. Wel, als je je over al het voorgaande heen kunt zetten, dan laat dit album ten opzichte van de matige voorganger Crash een alleszins acceptabele League horen. De songs zijn hier nergens vernieuwend meer, maar klinken wel gevarieerd en overtuigend genoeg om nergens te skippen. De gedreven single Heart Like A Wheel heeft weer zo'n geslaagde melodielijn, waar The League patent op heeft. Tel daarbij de in mijn oren altijd aangenaam klinkende vocale combi van Phil Oakey en zijn 2 vrouwelijke sidekicks, waardoor ik voor het geheel nog wel een nipte 3,5* over heb.

avatar van WesleyX16
3,0
Edwin Ik kan me wel in je verhaal vinden. In die tijd kwamen heel veel "nieuwe stromingen" zoals grunge, shoegaze of madchester erbij. En dan had je nog The Human League, Duran Duran of de Simple Minds. Maar daar had ik geen oren meer naar. Ik wilde wat anders horen. Ik vond de jaren 80 bandjes allemaal te glad worden. Alleen Depeche Mode en Killing Joke waren nog relevant.

avatar van Twinpeaks
3,5
Toch wel een lekkere plaat hoor.
Ondergesneeuwd in de hype van de Manchester in de jaren 90 , maar er is genoeg te halen.
Heart Like A Wheel vind ik stiekem een van de leukste singles uit dat tijdperk. Voor de rest zijn het de lekkere melodielijnen waar The Human League patent op leek te hebben. Wat mij ook opvalt is dat het zelfs anno 2016 nog overeind blijft en niet super gedateerd aandoet nu.
3 en halve pingel dekt de lading wel.

avatar van E-Clect-Eddy
Eén van twee albums die niet op Deezer of Spotify staat en ik graag zou willen leren kennen...

4,5
ATZ
Gisteren voor een prikkie aangeschaft. Je hoort hier de typische synthsound van The Human League weer terug.
Een aanrader!

Even een vraagje: zijn er hier meerdere mensen die de baslijn van "The stars are going out" op de baslijn van "I've been losing you" van A-ha vinden lijken? Of ben ik de enige?

avatar van Dibbel
Lag al vrij snel in de aanbieding kan ik me herinneren. Heb hem toen uiteraard ook gekocht.
Ik heb in mijn herinnering ook dat Heart Like A Wheel een hit was, maar dat is helemaal niet zo.
Er staan helemaal geen hits op.
Deze plaat lijkt inderdaad na lang niet meer gedraaid te hebben, op het eerste gehoor beter dan Crash, maar die heb ik uiteraard ook niet meer helder.
Maar het blijft een leuk groepje.
Alvast klinken Heart Like A Wheel, Men Are Dreamers en The Stars Are Going Out weer lekker.
Let's Get Together Again was eerder een hit van The Glitter Band (in Engeland in 1974, niet in Nederland).
Thuiswerken, dus hij gaat nog wel een paar keer in de la de komende weken.

avatar van gaucho
3,5
Ja, dit is best een leuk album, dat destijds helemaal onder de radar bleef. Want inderdaad, geen hits, al staat ook mij Heart like a wheel als zodanig bij. Werd misschien toch wel regelmatig gedraaid op de radio.

Ik vind dit een van de betere HL-albums. Leuke popnummers met die typische HL-sound; eigenlijk staat er geen slecht nummer op. Ik wist overigens niet at Let's get together again een cover was, leuk om te lezen.

3,5
Prima albumpje idd van the League, niet vernieuwend of enigszins verrassend maar behoorlijke synthpop oude stijl en het songmateriaal is heel aardig. Leadsingle Heart like a wheel vind ik ijzersterk, een van hun beste singles. Jammer dat deze weinig deed hier, in Engeland was het een hit. 3,5 ster

Gast
geplaatst: vandaag om 13:51 uur

geplaatst: vandaag om 13:51 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.