Raum 107 - Lucifer (2012)

Duitsland
Dance / Electronic
Label: Dark. Descent.

1. Fall of a Star (3:37)
  2. The Entity (10:59)
  3. The Knowledge (8:32)
  4. The Light (16:33)
avatar van Hellblazer
Een nieuwe EP van Raum 107, behoorlijk duister en lekker traag. Na een paar onbekendere releases op onbekende netlabels heeft hij nu z'n eerste release op Dark. Descent., wat vast goed zal zijn voor wat meer bekendheid. Relatief gezien uiteraard.
Ik hoop dat dit z'n vaste label is vanaf nu. Goed voor zowel Daniel Sturm als het label . Dark. Descent. is ondertussen wel een van mijn favoriete Industrial/ Darkcore label geworden, gevarieerd, donker en over het algemeen goeie releases.

Fall Of A Star is vrij opvallend, erg kort, zeker met de andere nummers vergeleken. De reden is mij onbekend, hij had er nog wel wat meer van kunnen maken denk ik. Tenzij het als een soort intro bedoeld is, maar klinkt het niet naar. Aangenaam om te horen, maar lang niet het beste.

The Entity is de meest melodieuze track en doet ook niet echt donker aan, maar meer helder. Hemels is misschien de beste woordkeuze voor dit pareltje. Magnifiek gebruik van melodie en ondanks de lange speelduur verveelt het niet. Het is natuurlijk ook Doomcore, wat juist minimalistisch hoort te zijn (voor Hardcore begrippen) en niet volgepropt met glitches en veel samplegebruik.

The Knowledge is zonder twijfel een van de meest duistere tracks die ik ooit gehoord heb. Je krijgt werkelijk het gevoel dat je in de diepste krochten van de hel zit bij het horen van het trage gebeuk en geknars. Ik heb nog nooit zo'n donker stukje muziek gehoord als het stukje waar het geknisper bij 3.35 over wordt genomen door kale kicks, verder niets. Vaak klinkt zoiets amateuristisch, maar dit is echt tot in de puntjes uitgewerkt.

The Light is uitzonderlijk lang met z'n 16 minuten aan doem en duisternis. Gelukkig dat de geduldige luisteraar flink verwend wordt met exact dezelfde ingrediënten als de rest, maar dan wel op een dusdanig andere manier dat het interessant blijft om te luisteren. Sterke intro, met echoënde klanken en de eerste melodie wordt langzaamaan ingemixt. Lekker kort punchy kickje ook. De break is niet veel korter dan de gemiddelde Evil Activities of Endymion plaat maar geen plaats voor vrolijke uplifting samples of deuntje hier. De manier waarop de hoofdmelodie erin komt is erg goed gelukt en dat is wat mij betreft ook gelijk het hoogtepunt van dit nummer.

Blij dat er iemand als Raum 107 is bijgekomen, want naast ND Vidual, Fifth Era en â–²NGST ken ik geen Doomcore producenten. Al is het ook geen top 40 muziek natuurlijk. Voor liefhebbers van trage, duistere muziek een aanrader.

avatar van Joeri_000
In de loop der jaren ben ik dit genre steeds meer gaan waarderen.. Bijna 5 jaar na je review dat ik het voor het eerst hoor en ben aangenaam verrast door de sfeer en melodie..

Kunst van eenvoud is hoe het wordt gebracht, Kurt Cobain was ook niet te beste gitarist maar heeft ook wereldhits geschreven.. Nu is Raum gelukkig geen Kurt