The Bad Plus - Give (2004)

Jazz / Pop
Label: Sony

1. 1979 Semi-Finalist (5:19)
  2. Cheney Piñata (4:50)
  3. Street Woman (3:58)
  4. And Here We Test Our Powers of Observation (4:22)
  5. Frog and Toad (3:37)
  6. Velouria (5:37)
  7. Layin' a Strip for the Higher-Self State Line (4:18)
  8. Do Your Sums-Die Like a Dog-Play for Home (5:05)
  9. Dirty Blonde (3:43)
  10. Neptune (The Planet) (5:31)
  11. Iron Man (6:02)
avatar van heicro
Gekunsteld gefriebel, vooral door het hoogste irritante slagwerk, dat klinkt als het tamboerkorps van de plaatselijke scouting.

thejazzscène
Velouria is wel echt een knap werk. Het opent met tromgeroffel. Dan komt die piano erbij. Die speelt heel lyrisch en bijna klassiek (het voelt aan als een concerto) die de luisteraar lijdt naar een climax. Als het zijn hoogte bereikt heeft schiet die bas en harde drum daarbij en wordt alles plots lekker funky en speels.
Zo'n stukken zijn heel eigen aan The Bad Plus al vind ik dit album algemeen toch wat minder diepgang hebben dan Prog. Pop kan je het eigenlijk zeker noemen (qua opbouw) maar daarom hoeft de kwaliteit zeker niet in te boeten. Dit is frisse en toegankelijke jazz met altijd wel een aantal stevige en aangename uitschieters. Pinguin Guide to Jazz is er ook lovend over.

De meeste muziekstukken zijn door de heren zelf geschreven, alleen Iron man is van Black Sabbath. Irritant slagwerk screef heicro in 2009. Dat vind ik niet hoewel Dave King er soms flink op los slaat. Ook de bassist laat zich af en toe flink gelden. Van mij een ruime voldoende, leuke muziek op deze cd.