The Allman Joys - Early Allman (1973)

1 stem

Label: Dial (II)

1. Gotta Get Away (2:28)
  2. Oh John (2:25)
  3. Street Singer (2:41)
  4. You'll Learn Someday (2:50)
  5. Old Man River (2:15)
  6. Bell Bottom Britches (2:01)
  7. Spoonful (2:20)
  8. Stalling for Time (2:39)
  9. Doctor Fone Bone (2:29)
  10. Changing of the Guard (2:40)
  11. The Forest for the Trees (3:13)
  12. Northern Boundary (1:57)
Mssr Renard
Hier is het echt allemaal mee begonnen. Deze songs en opname pre-dateren de psychpop-platen van The Hour Glass.

Hier meer composities geschreven door Gregg zelf, maar ook wat songs die zijn geschreven of meegeschreven door producer John Loudermilk en John Hurley.

De opnamen dateren van 1966, en zijn daarmee de oudste opnamen van de Allmans. Er is niet veel blues of rock, maar de psychedelische pop die de band brengt klinkt toch erg goed, en het was fijner geweest als de band als Allman Joys was gaan groeien, in plaats van het mislukte avontuur als The Hour Glass.

De stem van Gregg is wel echt fenomenaal hier al, maar de slidegitaar van Duane is ver te zoeken.

Erg leuk is de ietwat vrolijke, uptempo renditie van Dixon's Spoonful.

avatar van milesdavisjr
Hoewel de stem van Gregg uit duizenden herkenbaar is moet je dit materiaal zeker niet vergelijken met de later op te richten Allman Brothers Band. Brave pop songs met licht psychedelische elementen maar nergens onderscheidend van zoveel andere bands uit dit genre destijds. Het blijft allemaal veilig aan de goede kant van de streep, zelfs je schoonmoeder zou hier destijds geen aanstoot aan nemen. Dat is niet erg, de songs zijn niet slecht maar gespeend van enig Rhythm & blues avontuur dat het mij koud laat. Neen, een voldoende derhalve maar dat heeft meer te maken met de prima zang van Gregg, dan met onderscheidende nummers die de plaat naar een hoger niveau tillen.

Mssr Renard
Het is in elk geval wel beter te verteren dan de popkitsch van The Hour Glass.

avatar van milesdavisjr
Dat vind ik dan weer niet, hoewel The Hour Glass je ook niet omver blaast met klasse materiaal vermaak ik wij wel degelijk met een aantal songs. Gregg lijkt wel iets meer zijn 'stem' gevonden te hebben en dat zoemende hammond orgeltje op de achtergrond kietelt stiekem mijn gehoorgang, kortom deze samenstelling boeit mij wat meer dan The Allman Joys.

Mssr Renard
Ieder zijn ding, natuurlijk. Ik vind overigens Hour Glass ook weer niet slecht, maar als je de biografieën moet geloven (en dat ik doe maar al te graag), dat waren The Allman Joys echt erg goed en waren hun tijdgenoten erg onder de indruk. Maar dan zouden we live-opnamen moeten hebben van ie tijd, en helaas is dit album plus wat losse tracks op verzamelalbums het enige wat we hebben als historisch bewijs van het bestaan van deze band.