The Albion Band - The Vice of the People (2012)

Folk / Rock
Label: Powered Flight

1. Intro - A Quarter Hour of Fame (0:44)
  2. Roll Over Vaughan Williams (3:23)
  3. Coalville (4:16)
  4. The 2x2 Set (4:12)
  5. Thieves Song (4:30)
  6. How Many Miles to Babylon? (6:03)
  7. Set Their Mouths to Twisting (4:01)
  8. Faces (4:05)
  9. The Skirmish Set (3:42)
  10. Adieu to Old England (4:52)
  11. One More Day (4:47)
  12. Wake a Little Wiser (4:22)
avatar van Svendra
Folkrock met een flinke touch of Fairport Convention. Wist niet dat deze muziek nog wordt gemaakt in 2012, maar goed, ik ben dan ook geen specialist in het genre. Afgemeten aan het aantal stemmen zijn er trouwens meer lieden die The Albion Band niet kennen.

Bij nadere studie blijkt er inderdaad een lijntje te lopen naar Fairport Convention. Via Ashley Hutchings, al heeft hij op dit album z'n plek afgestaan aan zoon Blair Dunlop.

Op The Vice of The People staan aantrekkelijke songs -veel uptempo- met als persoonlijke favorieten Coalville, Set Their Mouths to Twisting en One More Day. De zangeres Katriona Gilmore heeft een stem om van te smelten. De mannen zijn minder toonvast, met name in tracks 6 en 10. Maar acht, dat went en de harmonieën zijn verder dik in orde.

avatar van koho
Een band die bestaat sinds 1971. En er zitten enkel en alleen twintigers in.
Dat is apart. Nu is The Albion Band één van de weinige bands waar je dat inderdaad mee zou kunnen doen, daar er wel 100 leden zijn geweest - de enige constante was bassist/leider Ashley Hutchings, echter hij was lang niet altijd de drijvende kracht achter bepaalde line ups van de groep (soms ook wel).
Nu was het Hutchings die deze band vorig jaar nieuw leven inblies - maar zonder hemzelf. Zijn zoon Blair Dunlop heeft het roer overgenomen (er zijn enkele publiciteitsfoto's waar de grijze Hutchings in de achtergrond zichtbaar is); de groep bestaat verder uit capabele en eveneens jonge muzikanten die gezamenlijk een behoorlijk stevig geluid laten horen. Een geluid dat eigenlijk meer Albion Band klinkt dan diverse Albion Bands uit het verleden.
Misschien is de zang wat ongepolijst - hoewel die van violiste/songwriter Katriona Gilmore er mag zijn - dat is misschien even wennen. Voor de rest vind ik dit een prima album - een debuutalbum, zou je kunnen zeggen - verwacht alleen geen geijkte namen uit de verre folkrockhistorie meer; The Albion Band was tenslotte vaak een wie-is-wie uit de scene.
Dat is het eigenlijk wéér, zij het met de blik op de folkrockscene zoals die NU is. Nog steeds levend.
4****

avatar van koho
Nah. Ik doe er een halve punt vanaf, terwijl ik deze CD nogmaals afspeel. Zwaktebod gedurende de CD is de zang met uitzondering van die van Katriona Gilmore. Ben het dus geheel eens met Svendra hierboven. Vocaal mag er bij de heren nog wat vers bloed bij, vrees ik. Ze zijn er nog niet. Maar het begin is er.

avatar van Svendra
Na lange tijd weer eens opgezet. De onzuivere mannenzang op een aantal nummers zit me nu wel in de weg. Alle pluspunten bij dit album ten spijt, ook hier gaat een halfje eraf.

avatar van koho
Inmiddels is de band opgeheven, helaas.