Ultravox - Rare¹ (1993)

Pop / Electronic
Label: Chrysalis

1. Waiting (3:54)
  2. Face to Face [Live] (6:05)
  3. Kings Lead Hat [Live] (4:07)
  4. Passionate Reply (4:19)
  5. Herr X (5:51)
  6. Alles Klar (4:55)
  7. Keep Talking (6:24)
  8. I Never Wanted to Begin (3:32)
  9. Paths & Angles (4:21)
  10. Private Lives [Live] (4:53)
  11. All Stood Still [Live] (4:21)
  12. Hosanna (In Excelsis Deo) (4:23)
  13. Monument (3:17)
  14. The Thin Wall [Live] (5:56)
  15. Break Your Back (3:30)
  16. Reap the Wild Wind [Live] (3:58)
  17. Overlook (4:04)
avatar van E-Clect-Eddy
Een verzamelaar van B-kantjes van 1980 tot 1983.

Waiting het begin is prachtig maar de teksten lijken er niet bij te passen. Het werkt niet, de muziek is grotendeels prachtig maar de staccato manier van zingen steekt af tegen alle Synth-golven.

Kings Lead Hat (Live) is een lekker nummer van de hand van Brian Eno, het enige nummer niet geschreven door het viertal en dus in essentie een cover.

Hosanna (In Excelsis Deo) mooi instrumentaal geproduceerd door wijlen George Martin (RIP). Ook Monument is een mooi instrumentaal nummer.

The Thin Wall (Live) nauwelijks te geloven dat dit een live nummer is, persoonlijk denk ik dat Deezer het vervangen heeft met het origineel. Eigenlijk klinkt alleen de vocalen iets anders dan ik me kan herinner. Het blijft een prachtig nummer.

Break Your Back is een poging om als The Art of Noise dan wel YELLO te klinken. Is grappig experiment maar iets te veel spielerei.

Overlook nog een instrumentaal, en eigenlijk verwonderlijk dat ze met zoveel instrumentale nummers nooit meer gedaan hebben; of teksten erbij of samenvoegen tot een volledig instrumentaal album.

Het krijgt het voordeel van de twijfel en rond het naar boven af 4* want zo kan je je Ultravox verzameling compleet maken. De live nummers zijn prima en benaderen de originelen maar voegen dus ook weinig verder toe, maar ik denk dat voor de fans worst zal zijn.

avatar van Edwin
E-Clect-Eddy schreef:
want zo kan je je Ultravox verzameling compleet maken.

Op het moment van verschijnen in 1993 was dat inderdaad zo en dat geldt ook voor het 2e deel dat een jaar later verscheen. Ik was er als fan destijds heel blij mee. Maar zoals zo vaak, door de komst van de definitieve 2CD remasters in de jaren 2008 en 2009 zijn ze overbodig geworden en heb ik ze weg gedaan.

Verder wel een leuke bespreking. Het nummer van Eno schijnt een ode aan de Talking Heads te zijn, de titel Kings Lead Hat is een anagram. Zonder de liner notes te lezen was ik daar nooit achter gekomen.

avatar van Gerards Dream
Mooie verzameling van minder bekende tracks van Ultravox. Leuk om te horen dat het wat experimenteel mag klinken het geeft daarmee een leuk kijkje hoe de band bezig was om de goede sound te vinden. Een keuken vol spullen en daarbij de vraag: Hoe krijg je daar iets lekkers uit? Het hoeft niet meteen goed te zijn, maar het vormt wel een goede leerschool wat de mogelijkheden zijn met de spullen die er in de studio te vinden zijn. Vormen vinden en kijken hoe ze toepasbaar zijn. Met andere woorden deze plaat geeft een boeiend kijkje in het Ultravox llaaboratorium.