Gil Scott-Heron and Brian Jackson - Messages (2005)

Alternatieve titel: Anthology

Soul
Label: Soul Brother

1. The Bottle (5:06)
  2. Johannesburg (4:46)
  3. Winter in America (6:05)
  4. The Liberation (Red, Black & Green) (6:15)
  5. It's Your World (3:55)
  6. Home Is Where the Hatred Is [Live] (12:08)
  7. Racetrack in France (4:16)
  8. Hello Sunday Hello Road (3:37)
  9. We Almost Lost Detroit (5:17)
  10. Delta Man (Where I'm Coming From) (5:35)
  11. Angel Dust (4:13)
  12. Show Bizness (2:50)
  13. Madison Avenue (3:09)
  14. Shut 'Um Down (3:45)
  15. Alien (Hold on to Your Dreams) (4:09)
Op deze bijzonder verzameling songs van Gill-Scott Heron (& Brian Jackson) vind je vele mooie voorbeelden van zijn unieke muziek, uit de periode 1973-1980. Muziek met een boodschap, gecombineerd met allerlei fraaie ritmes. En ook nog eens in een fusion van allerlei stijlen: jazz, funk, soul samen tot één bijzonder geheel gemaakt. Het levert een prachtige sound op, die je door dit hele album heen hoort.
Opener the Bottle is natuurlijk bekend, maar wat blijft dit toch een fantastisch nummer. Daarna volgt het sterke It's Your World, van het gelijknamige album. Protestsong tegen apartheid Johannesburg wordt intens gebracht. Hoogtepunt van de eerste van twee LP's is de lange 12 minuten live versie van Home Is Where The Hatred Is, wat een juweel van een uitvoering. De band speelt echt subliem.
Op de tweede plaat staan op kant C 4 nummers van de uitstekende Bridges LP uit 1977. Op side D vinden we wat minder bekende nummers van de laatste 2 LP's (Secrets & 1980) die ook (erg) mooi zijn, zeker Alien (Hold On To Your Dreams). Kortom: dit is echt een uitstekend overzicht van wat Gil Scott-Heron & Brian Jackson hebben geproduceerd.