Popol Vuh - Revisited & Remixed 1970-1999 (2011)

Duitsland
Electronic
Label: SPV

1. Aguirre I Lacrima Di Rei (6:16)
  2. Affenstunde (15:42)
  3. In den Gärten Pharaos (17:23)
  4. Ich Mache Einen Spiegel (3:07)
  5. Nachts Schnee (1:48)
  6. Eine Andere Welt (5:05)
  7. In Your Eyes (0:56)
  8. Train Through Time (6:16)
  9. Nascita (2:01)
  10. Brüder des Schattens (5:44)
  11. Through Pain to Heaven (3:44)
  12. Kailash: Last Village (5:40)
  13. Aguirre I / II [Lacrima di Rei Edit] (7:18)
  14. Schnee [Flow Edit] (6:35)
  15. Heart of Glass [Sei Still Wisse Ich Bin Edit] (6:04)
  16. Haram dei Haram Dei [ProgRock Edit] (6:23)
  17. Through Pain to Heaven / Kyrie [Edit] (5:49)
  18. Nachts Schnee [Ambient Edit] (9:55)
  19. Gärten Pharaos [Dark Development Edit] (6:22)
  20. Through Pain to Heaven [Dopeful Vuh Edit] (5:23)
  21. Hosianna Mantra [Lyrics Edit] (5:26)
  22. Aguirre I / II [Endless Edit] (8:09)
  23. Train Through Time [Long Version] (10:29)
Dit album is uitgebracht vanwege de 10 jaar dat Florian Fricke is overleden. Een soort hommage. Een dubbel cd, waarbij cd 1 wat opgepoetste nummers van Popl Vuh staan en op cd 2 remixen van artiesten die bekend zijn in de dance/electronic scene.
De reacties waren zeer verschillend. Cd 1 is niet echt een doorsnede of best of van Popol Vuh. Er wordt zeer selectief gekozen uit het oeuvre van de groep en enkele klassiekers staan er niet op. Bijvoorbeeld niets van 'Hosianna Mantra' , niets van de spirituele albums uit de jaren 70, geen 'Vuh'. Gekozen is vooral uit het begin van Popol Vuh, de electronische Krautrock en uit de soundtracks met Herzog. Dit is maar een hele smalle doorsnede en geeft maar een kleine inkijk van Popol Vuh weer. Op zich is er verder niks mis mee, maar het is zeker niet de makkkelijkste muziek van deze band, met de 15 minuten Affenstunde en de 17 minuten 'In den Garten Pharaos' Verder staat er ook nog een op dat moment onuitgebrachte bonustrack 'Kailash: last village'. Jaren later is er een dubbel cd met dvd uitgekomen met deze titel.
Het is wel gedurfd om deze compilatie van Popol Vuh te maken, zeker alles behalve commercieel.

Dan de tweede cd. Sommige recensenten kraakten dit helemaal af. En ook niet alles is te pruimen. Toch vond ik het interessant om te horen wat men gedaan had met de muziek van Popol Vuh. En ook een bevestiging dat de muziek van Popol Vuh een belangrijk inspiratiebron was voor de electronische muziek, maar ook de dance scene. Ook hier weer weinig 'best of' nummers maar wel 'Hosianna Mantra'. De uitvoerenden kende ik niet, maar misschien dat anderen wel de volgende namen kennen : Peter Kruder, Thomas Fehlman, A Critical Mass, Alex Bard, Roland Appel, Mika Vainio, Maritz van Oswald, Mouse on Mass, Streolab, Haswell & Hecker. Van Mika Vainio kreeg ik deze week een plaat binnen met enkel Popol Vuh muziek. Aks allerlaatste nummer nog een lange versie door Popol Vuh.
Voor de echte fans (en dat ben ik) een album wat je er graag bij hebt en zeker de tweede cd is best interessant. Bij de ene bewerker is het oorspronkelijke nummer nog wel te horen, maar soms gaat een bewerker echt aan de haal met een nummer. Maar door de redelijk experimentele compilatie van cd 1 kan dat ook wel.
Als je niets van Popol Vuh hebt of kent, vraag ik me af of dit wel een goed begin is, tenzij je van wat avant garde houdt. Anders kun je beter met een andere compilatie of plaat starten.

avatar van Premonition
Ik ken Popol Vuh niet echt heel goed, maar de beginjaren met Klaus Wiese (twee jaar eerder overleden) waren best heel interessant. Ik vind de meeste muziek van de krautrock band uit de begin jaren zeventig intrigerend, omdat ze een totaal andere benadering van muziek hadden dan toen gebruikelijk was.
Het was een inspriratiebron voor de latere electronic en dance scene, vandaar de door Teacher genoemde namen (je kent Kruder & Dorfmeister, Stereolab (hoewel meer indierock) en Thomas Fehlmann niet?) en ook voor sommige new wave/post punk bands. Simple Minds waren begin jaren tachtig grote bewonderaars van Neu!, Can en Popol Vuh en dat kun je goed horen op Empires and Dance en Sons and Fascination/Sister Feelings Call.

avatar van Chameleon Day
Ik voeg daar graag aan toe dat 'Hosianna Mantra' uit 1972 de fundgrube geweest lijkt te zijn voor Vini Reilly's muzikale stanza's op Without Mercy 12 jaar later (vergelijk het gitaarwerk en de klassieke aanpak van beide albums maar eens).