Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand - Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand (1984)

Folk
Label: Polypoepka

1. De Steun (1:50)
  2. Mandalay Song (2:35)
  3. Tristesse (1:55)
  4. Hollywood Stakingslied (2:35)
  5. Moerbrigade (2:35)
  6. Domme Drummer (2:50)
  7. Grandola (2:15)
  8. Merck Hoeveel Werck (2:10)
  9. Bella Ciao (1:55)
  10. Also Sprach der Waschersamfter (5:00)
  11. Whispering (3:55)
  12. Pithycantropus Erectus (2:40)
  13. Dikke Dames (1:50)
  14. Peter Gun (3:50)
  15. Calymipso (3:35)
  16. De Internationale (1:40)
  17. Opzijopzijopzij (1:00)
geplaatst:
Dit strijdorkest werd opgericht op 1 mei (Dag van de Arbeid) 1979 en bestond onder andere uit leden van de protest folk groep R.K. Veulpoepers B.V. Bijna niet meer voor te stellen in deze tijd. Begin jaren 80 , veel werkeloosheid zeker onder jongeren, bijna alle kabinetten waren centrum rechts. Veel bezuinigingen, de lonen gingen achteruit in plaats van vooruit. Als 'teacher' was het toen zeker geen vetpot. En vanuit Tilburg, beter nog gezegd vanuit Hilvarenbeek was Zjef Naaikens de gangmaker bij allerlei protesten. Er was zelfs een kindertheatergroep Pielekepoep en eigen platenmaatschappij (polypoepka). De Veulpoepers bestonden van 1976 tot ongeveer 1982. Berucht en geliefd waren de Bikse Fiste, waar ik zelf ook nog ben geweest om de Veulpoepers te zien en te horen.

De 'fanfare van de eeuwigdurende bijstand' hadden enkel instrumentale nummers en ze waren aanwezig bij allerlei politieke demonstraties en manifestaties om met hun muziek de boel wat op te vrolijken. Het gezelschap reisde met een oude stadsbus. Zo reisde de groep zelfs naar het Engelse Kent om zich solidair te tonen met stakende mijnwerkers. In 1984 werd de lp 'Fanfare van de Eeuwigdurende Bijstand' uitgebracht en in 1985 werd de groep opgeheven. Van 1988 tot 1996 bestond nog de opvolger Fanfare De Erfenis. De muziek is lekkere fanfare muziek, niet te moeilijk, dat was zeker ook niet nodig. Er staan wat traditionals op (Merck Hoeveel Werck, aanpassing door de Fanfare) , 'Bella Ciao' en de 'Internationale 'mag natuurlijk ook niet ontbreken. En verder ook nog 'Opzijopzijopzij' van Herman van Veen. Deze plaat is een live plaat, opgenomen in 24 april 1984 in het Noorderligt teater (geen taalfout, zo werd het toen geschreven) in Tilburg. Dit is ook een band die je live moet horen. Van 1988 tot 1996 bestond nog de opvolger Fanfare De Erfenis. Zjef Naaijkens schrijft behalve over de R.K. Veulpoepers B.V. ook over deze groepen in zijn boek 'Zout bier in Den Egelantier'.
En......gezien het huidige politieke klimaat heeft R.K. Veulpoepers B.V. besloten tot een reünie, komende maanden zijn ze weer te vinden op festivals en in allerlei zalen. Ik heb er nu al weer zin in !