Hydra - Hela Gij Hydra (1975)

geen stemmen

Label: Polydor

1. M'n Zwager (3:23)
  2. Hela Gij Bloemke (3:38)
  3. 't Geeft Allemaal Niks (2:52)
  4. Japie (2:55)
  5. Parrequenotche (3:07)
  6. Ik Dans met U Geen Tango Meer (3:27)
  7. Marietje (3:23)
  8. Als het Gras Twee Kontjes Hoog Is (3:09)
  9. Omhoog, Omlaag (2:36)
  10. We Poetsen... (3:28)
  11. Lou Lou Louise (2:53)
  12. Joeghei, Joeghei (Daar op de Grote Hei) (2:53)
avatar van nlkink
Hydra's 'fifteen minutes of fame' hadden ze te danken aan de succesvolle carnavalesque singles Als Het Gras Twee Kontjes Hoog Is en Marietje. Dat waren twee behoorlijke hits midden jaren zeventig.
Verder dan deze twee hits kwam het niet, al moet gezegd worden dat M'n Zwager en Hela Gij Bloemke bij mij ook nog wat herinneringen oproepen. Ik heb de plaat menig keer gehoord bij een familielid die een zeg maar eclectische smaak had. Naast dit werk stond ook spul van Elvis Presley.
Na een paar jaar met onsuccesvolle singles en nog meer bezettingswisselingen en ruzie over het gebruik van de groepsnaam maakte men een doorstart, heel orgineel, als Hadrie. Dat luidde ook het definitieve einde in. Als ze ooit weer als Hydra bij elkaar komen, hoop ik dat ze hun album Toto dopen.
Overigens hebben de andere twee albums die onder deze Noordnederlandse groep staan niets met deze formatie te maken. Ik ga nog uitzoeken welke groep het dan wel is.

avatar van nlkink
Ik schreef:

Kwestie is met hulp van Sir Spamalot opgelost. Dank!

avatar van gaucho
Ik lees op Wikipedia dat dit gezelschap uit Assen en omstreken aanvankelijk een 'mix van hardrock en underground' maakte. Nauwelijks voor te stellen, maar waarschijnlijk bracht deze carnavaleske meligheid met ietwat scabreuze teksten meer geld in het laatje. Jaren later waren het kennelijk vooral Kampenaren die de verschillende bezettingen domineerden.

Mij staat ook hun eerste hitje 'Maar dat geeft allemaal niks' nog vaag bij uit mijn vroege jeugdherinneringen. Dat was een eigen tekstvariant op een dialect-carnavalskraker van Gerard Hoeben, van een jaar eerder. Marietje stond volgens Wikipedia zelfs drie weken op één in Nederland. Dat is dan weer niet tot mij doorgedrongen; nooit geweten dat dat zo'n grote hit is geweest.
Dit is kennelijk hun enige LP. Waar dan ook meteen al hun hitjes en tipnoteringen op staan. Die nummers verschenen verspreid over ruim een jaar, van begin 1975 tot begin 1976. Niet voor niets tegen de tijd dat het carnaval voor de deur stond, want daar gedijen die melige meezingers het beste in.

Overigens heet deze plaat niet 'Hela gij', maar Hela gij Hydra', dus inclusief de naam van de uitvoerende artiest. Tenminste, zo lees ik het op de hoes en het platenlabel. Nog lastig zat, want Discogs houdt het desondanks bij 'Hela gij', en ook elders op het internet zie ik beide varianten. Maar 'Hela gij Hydra' lijkt me logischer, als variant op dat liedje van dat bloemke natuurlijk.

Elders op het web zie ik ook vaak de vermelding 'Hela gij Hydra' als albumtitel terugkeren:

Hela gij Hydra - Hydra [NL] - Muziekweb
Hydra - 't Geeft Allemaal Niks | Top 40 - top40.nl