Eddie Howell - The Gramophone Record (1975)

Label: Warner Bros.

1. The Man from Manhattan * (3:25)
  2. Happy Affair (2:50)
  3. First Day in Exile (2:53)
  4. Miss Amerika (3:22)
  5. If I Knew (3:01)
  6. Young Lady (2:54)
  7. Walls (2:17)
  8. Chicago Kid (1:14)
  9. Can't Get over You (3:28)
  10. Waiting in the Wings (2:49)
  11. Little Crocodile (2:54)
  12. You'll Never Know (4:02)
  13. Enough for Me (2:32)
  14. Don't Say You Love Me (3:20)
  15. You Come to Mind * (4:20)
  16. Touch of Love * (3:33)
avatar van lebowski
Ik hoop dat iemand dit berichtje leest want dit is een opvallende elpee. Het is de officieuze kick-off van Brand X, die hier Howell's begeleidingsband vormt. Phil Collins op drums derhalve. Maar Eddie had meer vrienden, en zo spelen en zingen op de hit Man from Manhattan zowel Freddie Mercury en Brian May. Het nummer ademt dan ook de sfeer van Night at the Opera, a la Seaside Rendezvous, met heerlijk gitaarwerk en dito koortjes. Mocht je deze elpee hebben liggen, de originele uit '75, dan heb je trouwens kans op wat extra vakantiegeld, schijnt een zeer gewild collector's item te zijn.

koenenbw
heb je berichtje gelezen, en te weten dat alle formalige Brand-X leden hierbij hebben gespeeld ben ik nu zeer geinterreseerd in dit
album!

avatar van lebowski
Zucht, heb ik eindelijk de lp bemachtigd via het web, blijkt het prijsnummer The Man from Manhattan alleen als bonusnummer op de cd-release uit 1994 te staan. Verder valt het album toch wat tegen, redelijk softe, niet beklijvende popliedjes.

avatar van pintjebier
The Man from Manhattan is van een jaar later (1976).

avatar van gaucho
Ik kwam vanmorgen het singletje weer eens tegen in mijn collectie. Man from Manhattan blijft een bescheiden meesterwerkje, natuurlijk vooral door de zeer herkenbare Queen-invloed: Freddie Mercury produceerde het, Brian May doet de gitaarsolo en beide Queen-leden verzorgen de achtergrondzang. Waardoor het geheel natuurlijk klinkt als Queen met een andere leadzanger. Heel opmerkelijk, want Queen leverde, zeker in de jaren zeventig, vrijwel nooit gastbijdragen aan albums van anderen.

Dit singletje is voor mij nog steeds een kostbaar kleinood, dat ik ook nog ergens op een verzamel-CD heb. Maar het blijft vreemd dat we naderhand nooit meer iets van Eddie Howell gehoord hebben. Toch teveel afhankelijk van de bijstand van grote namen? Waarschijnlijk.

Maar de vraag blijft hoe hij aan zoveel beroemde vriendjes kwam - zeker als je bedenkt dat hier leden van Brand X op meespelen. Waren die dan toch geimponeerd door het songmateriaal op dit album? Het maakt op zijn minst nieuwsgierig, al begrijp ik dat zowel LP als CD moeilijk te vinden zijn. Ik zal zo eens online gaan zoeken...

avatar van Jan Wessels
Grappig, ik heb dit nummer op deze Seventies verzamelaar staan Seventies Top 100 Vol. 2 (2008). Ik kende het nummer nog wel uit die tijd zelf maar nu ik er onlangs weer naar luisterde viel het me op dat hij de sound van Queen wel erg goed te pakken had. Spelen Mercury en May dus beiden mee...
Nooit geweten dus.