Dordeduh is dus een soort van voortzetting van Negurã Bunget. Qua muziek leeft Dordeduh in hetzelfde wereldje, het blijft een erg unieke stijl. Alles is extreem sfeervol en vooral de Roemeense folk zorgt voor een geweldige afwisseling tussen de Black Metal. Op het laatste nummer wordt de Metal helemaal weggelaten, wat een prachtnummer is dat. Doet me denken aan Wardruna. Mijn eerste indruk is erg positief maar deze heeft zeker meer luisterbeurten nodig.
Inderdaad een goeie plaat, zo blijkt, alleen doet het me te veel aan Negurã Bunget denken. En daarmee wil ik niet zeggen dat dit een band is die met matige platen komt opzetten. Het zit allemaal goed in mekaar, en is ook weer erg sfeervol, maar helaas klinkt het allemaal ook alsof ik het al eerder heb gehoord. Het is wel muziek die ik, ook al zou ik 'm al eerder gehoord hebben, met veel plezier nog een keer beluister. Dat minpunt kan dus van zichzelf een pluspunt maken, en dat gebeurt alleen als de muziek van hoge kwaliteit is.
Het lijkt sterk op Negura Bunget, dat is zeker. Maar dit komt wat mij betreft toch heel erg dicht bij het niveau van Om, een van de beste blackmetalplaten die ik ken.
Dit debuutalbum van Dordeduh is echt fantastisch. Black metal op zijn sfeervolst.
Ik ben (nog) niet bekend met Negura Bunget maar wat ik hiervan heb gehoord is echt geweldig. Heel bijzonder dit, als Negura Bunget in dezelfde lijn als Dordeduh ligt moet ik die groep ook snel eens checken!
Op de dag dat hun nieuwe album Har uitkomt, brengt Prophecy Productions ook het debuutalbum van Dordeduh opnieuw uit. Naar aanleiding van wat voorproefjes van Har heb ik het debuut gelijk maar meebesteld.
Zodra na een intro Jind De Tronuri de gitaren en drums echt inzetten krab ik me toch even achter de oren. De muziek verzuipt aanvankelijk in de matige productie. Zodra de tremologitaren plaatsmaken en de overige instrumenten ruimte krijgen wordt de productie minder storend, maar dit album moet het duidelijk niet van de geluidskwaliteit hebben.
Gelukkig valt er muzikaal veel te genieten. De sfeervolle mix van progressieve black metal en folk blijft gedurende de gehele speelduur van het album boeien dankzij de vele afwisseling. Voor nu twijfel ik tussen 3,5 en 4 sterren. Met een betere productie had we misschien wel een 4/4,5 ingezeten. Gelukkig is voor opvolger Har Jens Bogren verantwoordelijk voor de mix en mastering.