Ry Cooder - Blue City (1986)

Score
Label: Warner Bros.

1. Blue City Down (3:29)
  2. Elevation 13 Ft. (3:18)
  3. True Believers (Marianne) (3:00)
  4. Nice Bike (1:36)
  5. Greenhouse (4:18)
  6. Billy and Annie (2:46)
  7. Pops and Timer (Tell Me Something Slick) (2:50)
  8. Blue City (4:21)
  9. Dont Take Your Guns to Town (3:48)
  10. A Leader of Men (1:25)
  11. Not Even Key West (4:30)
avatar van spinout
Weer een heerlijke soundtrack met veel slidewerk van de meester. En weer een leuke Johnny Cash cover.

avatar van Boomersstory
Ook op dit album komt naar voren dat we met Ry Cooder een van de beste slide gitaristen te pakken hebben zij het de allerbeste!. Voor de Stones zou hij sowieso te goed zijn dus prima dat Cooder zijn eigen weg ging met niet zelden de meest kundige ( w.o. nu ook zijn eigen zoon)muzikanten in zijn nabijheid.

avatar van spinout
Deze staat eindelijk op Spotify, maar te beluisteren valt die niet.

avatar van potjandosie
na de prachtige soundtrack van "Paris, Texas" verscheen deze score bij de film "Blue City" van regisseuse Michelle Manning.

in dit geval gevuld met merendeels composities van Ry Cooder, waarvan een 2-tal (1,7) co-written met Jim Dickinson, 1 nummer 3) "Marianne" van de cowpunk band True Believers, met o.a. de broers Javier en Alejandro Escovedo en Jon Dee Graham en 1 Johnny Cash cover 9) "Don't Take Your Guns to Town".

er staan 4 nummers met zang op, waarvan 2 met Ry Cooder (tracks 1,9), 1 (track 3) met zang van de True Believers en 1 (track 7) met zang van Bobby King en wijlen Terry Evans, die op veel van Ry Cooder's albums prominent aanwezig waren met hun geweldige duo vocalen.

ondanks dat Ry Cooder schittert op slide, staan er helaas erg weinig memorabele nummers op dit album. een groot aantal nummers wordt ontsierd door die typische eighties synthesizers die het klankbeeld overheersen, zo wordt de op zich mooie melodie van "Billy and Annie" om zeep geholpen door "synths" (David Paich/Steve Porcaro). zo ook bij "Elevation 13 Ft.", waar de steel drums klanken van Robert Greenidge verzuipen in deze geluidsbrij.

bovendien ontbreekt het de up-tempo nummers (1,2,3,5, 7 en aan een goede melodie, waardoor geen enkel van die nummers wil beklijven. de matige versie van het Johnny Cash nummer doet feitelijk alleen maar verlangen naar het origineel van "The Man in Black".

niet toevalligerwijs staan de 2 mooiste nummers (zonder synthesizers) op het eind van dit album, het korte "A Leader of Men" en het absolute prijsnummer "Not Even Key West". een zeer karige "score".

"Blue City" is naar mijn mening een flinke tegenvaller na het geweldige trio soundtracks "The Border", "Alamo Bay" en "Paris, Texas". het voelt als een album dat je als luisteraar uit moet zitten, iets wat ik destijds bij het uitkomen van dit album al zo ervoer en nu vele jaren later nog steeds zo ervaar.

Album werd geproduceerd door Ry Cooder
Recorded at Ocean Way Recording, Hollywood, California
(except track 3, recorded at Arlyn Studios, Austin, Texas

Ry Cooder: vocal, guitars
Bobby King, Terry Evans: background vocals (1), vocals (7)
Jim Keltner: drums
Nathan East: bass