Absolute Beginners (1986)

Pop / Jazz
Label: Virgin

1. David Bowie - Absolute Beginners (8:01)
  2. Sade - Killer Blow (4:37)
  3. The Style Council - Have You Ever Had It Blue (5:38)
  4. Ray Davies - Quiet Life (2:56)
  5. Gil Evans - Va Va Voom (3:26)
  6. David Bowie - That's Motivation (4:15)
  7. Eighth Wonder - Having It All (3:08)

met Patsy Kensit

8. Working Week - Rodrigo Bay (3:32)
  9. Slim Gaillard - Selling Out (3:36)
  10. Jerry Dammers - Riot City (8:29)
  11. Gil Evans - Boogie Stop Shuffle (Rough & the Smooth) * (3:01)
  12. Tenpole Tudor - Ted Ain't Ded * (2:35)
  13. David Bowie - Volare (Nel Blu Dipinto di Blu) * (3:12)
  14. Clive Langer - Napoli * (4:08)
  15. Jonas - Little Cat (You've Never Had It So Good) * (2:20)
  16. Gil Evans - Absolute Beginners [Slight Refrain] * (0:39)
  17. Gil Evans - Better Git It in Your Soul (The Hot and the Cool) * (1:49)
  18. Laurel Aitken - Landlords and Tenants * (2:46)
  19. Ekow Abban - Santa Lucia * (3:48)
  20. Gil Evans - Cool Napoli * (2:01)
  21. Smiley Culture - So What? [Lyric Version] * (4:17)
  22. Gil Evans - Absolute Beginners [Refrain] * (1:41)
avatar van divart
Beetje wisselvallige soundtrack, maar het titelnummer van Bowie en "Quiet Life" van Ray Davies maken dat meer dan goed.

Ik zie hier een aantal tracks staan die niet op mijn vinyl-versie (met die andere hoes) voorkomen. Deze moet ik dus toch maar eens een keertje gaan checken.
De songs van David Bowie, The Style Council en Ray Davies waren toen de reden van mijn aankoop. Menig d.j. wist toen te vertellen dat het SC-nummer een van hun oude songs met een nieuwe tekst was. Toch klinkt op deze versie de muziek wat sterker.
Het nummer van Working Week werd toen op de VARA-dinsdag flink geplugd.
Jerry Dammers was voor mij geen onbekende naam, maar dit nummer deed mij gewoon niets.
Sade bewaarde haar beste nummers voor haar reguliere albums.

Gisteren heb ik dit album weer een aantal keren gedraaid, maar er blijven toch maar drie nummers overeind staan:

Ray Davies - Quiet Life
Dit is typisch zo'n vaudeville-song waar je vrolijk van wordt.
Ray Davies groeide op met deze muziek-stijl en zelf componeerde hij een aantal songs in die stijl. Op Kinks-albums zijn er ook een aantal terug te vinden zoals End of the Season op Something Else by The Kinks.

The Style Council - Have You Ever Had It Blue
Volgens mij is de single-versie wat korter. Een heerlijk cocktail-jazz nummer dat klinkt als een remake van With Everything To Lose, maar dan met een andere tekst. Paul Weller vind ik met The Jam op zijn best. The Style Council was een aardig tussendoortje dat gelukkig niet te lang duurde. Weller kwam later solo terug met een stapel fijne albums.

David Bowie - Absolute Beginners
Dit titelstuk, hier in een lange versie past prima bij het jazzy sfeertje van de film, zonder dat het vertrouwde Bowie-geluid verloren gaat. Hij is natuurlijk een muzikale kameleon die al vele genres uitgeprobeerd heeft. Het nummer zou zo op het album Tonight gepast hebben. Niet mijn meest favo Bowie-album, maar deze song zou het originele album wel wat opgepimpt hebben.

Vandaag bij de Kringloop meegenomen.
Valt niet mee.
Titeltrack is mooi maar te lang, hoort bij Bowie's minder werk
Mij te zwoel, foute jazz, nummers duren vaak te lang

Voor mij is Absolute Beginners, de titelsong van Bowie, één van zijn betere nummers uit zijn carriere. En dat wil toch wat zeggen.

avatar van vigil
Nu als geremasterde dubbel cd beschikbaar. Uitgebreid booklet en een mooi warm geluid maken de trip een stuk beter dan de 1ste versie. Absolute Beginners in deze lange versie is prachtig en het bijbehorende Thats Motivation lekker in het gehoor.

De prachtige Patsy Kensit haalt met haar band Eighth Wonder (waarom staat ze er als gastzangeres bij?) niet het niveau wat ze een paar jaar later zou halen met behulp van Pet Shop Boys maar dat mag de pret niet drukken. Wat de pret wel drukt is het lage gemiddelde voor deze soundtrack. Natuurlijk is de bijdrage van Ray Davies niet van het niveau Kinks uit de jaren 60 maar het is wel een leuk liedje (al snap ik waarom het als single geflopt is).

avatar van starbright boy
Maakte Bowie tussen 1984 en 1994 een sterker nummer dan Absolute Beginners in de lange versie? Ik denk van niet.