Argent - Argent (1969)

1. Like Honey (3:15)
  2. Liar (3:13)
  3. Be Free (3:47)
  4. Schoolgirl (3:21)
  5. Dance in the Smoke (6:18)
  6. Lonely Hard Road (4:25)
  7. The Feeling's Inside (3:50)
  8. Freefall (3:19)
  9. Stepping Stone (4:40)
  10. Bring You Joy (4:11)
Pieter Paal
Met het fantastische 'Dance in the smoke' in de lange versie.

avatar van music4life
ik kende nog geen muziek van Argent - Rod Argent (the zombies) behalve de bekende hits als hold your hat up.
ik moet zeggen dat dit album me wel bevalt zo na 2 luisterbeurten

D'Ouwe Nelis
Ik vind dit album nogal rommelig, fragmentarisch en bombastisch. Misschien past dat ook wel bij de progressieve rock van die tijd.
Ik luister liever naar The Zombies of Colin Blunstone.

geplaatst:
Het debuut van Argent. In een outlet loods heb ik voor een belachelijk bedrag een stapel vinyl (60 stuks) kunnen bemachtigen, waaronder nog wat prog (Camel, Caravan, Steve Hackett), maar daar zat ook Argent tussen. Nu ken ik Argent natuurlijk van de hit 'Hold Your Head Up' en ik heb als tiener ooit nog de verzamelaar 'Hold Your Head Up' uit 1978 gekocht. Later ook nog een live plaat 'Encore' .
Dus ik was best wel nieuwsgierig naar deze plaat, zeker niet echt bekend.

Argent is de groep van Rod Argent die eerder in the Zombies (She's not there/Time of the Season) heeft gezeten. Na hun baanbrekende 'Odessey and Oracle' gaat de groep uit elkaar. Ik ken dat album niet, maar moet erg goed zijn. De groep splitste als het ware. Colin Blunstone nam de meest poppy en zoete elementen van de band voor zijn rekening; Argent nam de ruigere elementen en eigende zich de complexe keyboardarrangementen toe (logisch, aangezien toetsenist Rod Argent de leider was van zowel Argent als de Zombies).

Het afsluitende nummer op kant één, "Dance in the smoke", stond op de CBS-compilatie "Fill your head with rock". Mede daardoor kreeg Argent wat bekendheid. Ook doordat 'Three Dog Night' het nummer 'Liar' tot een hit maakte.
De groep is echt nog aan het ontdekken welke kant ze op willen ? Blijven ze psychedelisch, zoals the Zombies ? Of toch wat meer 'prog' en natuurlijk is (hard) rock ook nog mogelijk. Op zich levert dat best een aardige plaat op, echt jaren 70. Prachtig keyboard spel van Rod Argent, goede gitarist en het ene nummer gaat wat meer richting prog , maar er zijn ook wat psychedelische elementen. Het staat nog ver af van de wat commercielere 'Hold Your Head Up' periode, maar het heeft zonder meer potentie. De kritieken toen en nu zijn wat middelmatig, maar ik ben persoonlijk toch best wel verrast door dit debuut album. Er wordt goed gemusiceerd, de nummers zijn van redelijk tot goed niveau. Natuurlijk staan er wel wat nummers die wat gedateerd aan doen, maar dat kun je verwachten.
Vreemd dat ook hier zo weinig mensen dit album kennen (maar 14 stemmen), het album verdient wel wat meer aandacht.