Een sobere doch smaakvolle hoes, en enkele lovende woorden; meer heeft een mens soms niet nodig om een goeie plaat te ontdekken. En dat is ‘Who Needs Who’ van Dark Dark Dark ontegensprekelijk; een goede plaat. Alleen al het titelnummer, met bijzonder fraaie kleurschakeringen, is meer dan de moeite waard. De melancholisch klinkende pianotoetsen, de aanzwellende blazers, de innemende stem van Nona Marie Invie, en daarbovenop ook nog ‘ns de goeie teksten. Bovendien zitten er ook nog enkele verrassende twisten in het titelnummer.
‘Tell Me’ begint met een stukje dat me doet denken aan een nummer van Villagers (al kan ik er nou niet meteen de vinger op leggen), en ontwikkelt zich gaandeweg in groots pathos, à la Lana del Rey, maar dan minstens twee klassen beter. Invie kijkt in de song mijmerend terug naar een mooie herinnering, zodat deze niet verloren gaat. Een zweem van spijt klinkt door in haar stem, verlangen ook.
‘Last Time I Saw Joe’ is wat zenuwachtiger van aard, met hortend pianospel en drumgeroffel. De blazers vervullen andermaal een belangrijke rol; de spanning is soms te snijden in dit nummer. Ik weet niet wie Joe is, maar dat hij één en ander heeft losgemaakt bij Invie, lijkt me duidelijk. Het nummer krijgt gaandeweg iets weg van Feist of PJ Harvey, maar nooit meer dan een vage afdruk. Met ‘Patsy Cline’ wordt het gaspedaal weer wat met rust gelaten, en zakken we heerlijk in. Af en toe krijgt het een klezmerachtige feel, met accordeon, en die piano, altijd weer die piano. Ook bespeeld door Nona Marie Invie trouwens, toch wel de spilfiguur. Het nummer gaat over vergane liefde, en dat je die niet mag vergeten.
‘Without You’ begint als een zigeunertune (accordeon speelt weer een grote rol), en dan hoor je de volgende prachtige regels:
“Without you I am a river, my love;
And without you, I’ll lose what’s good to the sea;
Without you I am a river, my love;
Wandering aimlessly…”
Deze vier regels zeggen het wat mij betreft helemaal: een treffende metafoor voor verlorenheid, en wat de kostprijs is. ‘How It Went Down’ en ‘Hear Me’ zorgen voor een bescheiden inzakmomentje (met daartussen dan toch nog het sterke, naar het einde toe aanzwellende ‘It’s a Secret’), naar mijn mening, maar echt zwak of gezapig wordt het nooit. Maar dit wordt dan weer goedgemaakt door de laatste twee songs, waarvan vooral de afsluiter bijzonder de moeite waard is.
‘Meet in the Dark’ is zo’n nummer met een gouden refrein, dat herkenbaar is, en doel treft. ‘The Great Mistake’ eigenlijk ook wel, maar aan dat nummer is zo goed als alles puur goud. Van de vrije, jazzy intro over de aandoenlijke verzen tot het refrein, dat mijn hart treft. De schuld is makkelijk bij een ander gelegd, maar moet je bovenal eerst bij jezelf zoeken. Het nummer heeft iets ongrijpbaars, als een nevel die voor je ogen zweeft, maar die je maar niet kan beetpakken. Tegelijk is het de ideale afsluiter, want de toon waar het gehele album naar wordt toegewerkt, wordt hier tot in de perfectie gecreëerd. Een mengeling van nostalgie, openheid, eerlijkheid. Een verlangen naar een tijdmachine om terug te gaan in het verleden en fouten recht te zetten, wonden te helen. Maar ik draaf weer door, en laat mijn eigen creatieve brein het overnemen van de objectiviteit. Muziek is subjectief..
Met de twee beste nummers aan kop en staart, en geen misselijke dingen daartussen, durf ik deze plaat geslaagd noemen. Het is zelfs meer dan dat; Dark Dark Dark heeft een klein pareltje afgeleverd.
4 sterren