Rondo' Veneziano - Magica Melodia (1991)

1 stem

Italiƫ
Label: Baby

1. Magica Melodia (3:24)
  2. Rever Venise (3:14)
  3. Venezia Lunare (3:25)
  4. Gentil Tenzone (3:24)
  5. Larmes de Pluie (4:34)
  6. Estasi Veneziana (3:04)
  7. Barocco (3:05)
  12. Canto D'Addio (3:33)
  13. Incontro (2:25)
avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Goed album van Rondo' Veneziano. Sterker nog, de beste die ik tot nu toe van ze gehoord heb!! Geen enkel vullertje, maar stuk voor stuk geweldige nummers met gevoel voor mooie, bij vlagen zelfs erg sterke thema's en een goede afwisseling in rustige en meer up-tempo nummers.

Het album opent met het voor RV-begrippen erg traditioneel klinkende titelnummer, die slechts een voorbode is voor al dat moois wat nog komen gaat. Als opener erg lekker, maar niet per se verrassend of zo. Gewoon fijn en degelijk.

"Rever Venise" is een heel fijn allegaartje en eentje die perfect als onderdeel van een soundtrack zou kunnen dienen voor een Japanse animatiefilm van bijvoorbeeld die van Hayao Miyazaki. Het doet me gewoon erg denken aan de stijl van de gemiddelde filmmuziek voor een dergelijke animatiefilm uit die contreien.

"Venezia Lunare" is zoals ik de meer ingetogen kant van RV het 't best hoor. Heel erg mooi nummer!!

"Gentil Tenzone" heeft vanwege het vrolijke thema een erg hoog "huppel"-gehalte, maar bij dit nummer kan ik het goed hebben.

"Larmes de Pluie" is weer heel mooi, rustig en meeslepend en lijkt een beetje op de gemiddelde, rustige muziek van Ennio Morricone.

"Estasi Veneziana" heeft een warme, sprankelende en sprookjesachtige 'feel' over zich en is andermaal een bloedmooi stukje muziek. Een nummer waarin de piano meer op de voorgrond te horen is, iets wat ik nog niet vaker in de muziek van RV heb gehoord.

"Barocco" begint rustig, maar ontpopt zich daarna tot een heel mooi en vrolijk uptempo stuk en moet het hier ook weer hebben van de onweerstaanbare melodie die nog dagenlang in je hoofd
genesteld kan blijven zitten.

"Damsels" is er ook weer eentje in de categorie 'eenmaal gehoord en het blijft voor altijd hangen',
maar ook hier is het geenszins storend te noemen, omdat het een heerlijke melodie betreft.

"Controcanto" had zo een modernere variant op een compositie van Chopin kunnen zijn geweest, en is, ook vanwege de verrassend kabbelende, begeleidende synthesizer-ondersteuning, een prima nummer.

"In Fuga" is de reden waarom ik dit album nog even een halve punt extra geef, aangezien dit nummer niet alleen het heftigste nummer is die ik tot nu toe van RV hebt gehoord. Het is tevens gewoon ijzersterk en ik krijg er gewoon een kick van. Erg goed en met de volumeknop volledig open pas écht een genot om naar te luisteren.

"Orion" is niet echt heel bijzonder, maar gewoon wederom een mooi stukje muziek en eentje die ik niet meteen zou verwachten van RV.

"Canto D'Addio" heeft over het algemeen een meer poppy karakter dan de rest van de nummers en dit komt vooral door de electronische ritme-ondersteuning die dit nummer overduidelijk laat overkomen als een wat 'nieuwere' RV-compositie.

Afsluiter "Incontro" zou zo een Yanni-compositie kunnen zijn getuige de hoofdrol die de piano hier vervult en is een opvallende afsluiter van voor de rest een heel degelijk RV-album die naast Concerto Futurissimo de beste is die ik tot nu toe van de groep gehoord heb.

Magica Melodia doet zijn titel zeker eer aan en is verplichte kost voor RV-liefhebbers. Een schitterend en verslavend album die nooit verveeld.
Volumeknop lekker open, lekker achterover zitten en genieten van dit zéér fijne en lekkere album. Toppertje!!