Scum of the Earth - The Devil Made Me Do It (2012)

Label: Goomba

1. Born Again Masochist (3:49)
  2. Via Dela Rosa (2:40)
  3. Zombies vs. Skeletons (3:03)
  4. The Devil Made Me Do It 3 (2:59)
  5. Zombie Apocalypse (2:47)
  6. Sounds of the Dead (3:05)
  7. Pray (3:43)
  8. (Mindless) Dead Things (2:54)
  9. Ghost (2:59)
  10. Funeral March (2:58)
avatar van The_CrY
Scum of the Earth is een band die op elk mogelijke manier aan Rob Zombie doet denken: de zanger; de hoes; de riffs; de thema's. Dit is industrial metal zoals Rob Zombie het bedoelde in 1998 met zijn debuut Hellbilly Deluxe. Sindsdien is die beste kerel wat albums verder en een wat andere stijl gaan spelen, maar mensen die, net zoals ik, dat wat jammer vonden, kunnen gelukkig nog genieten van een zelfde soort muziek door de vele klonen, waarvan Scum of the Earth, dat zichzelf zelfs vernoemt heeft naar een nummer van Rob Zombie, er eentje is.

Fans van Hellbilly Deluxe komen hier zéker aan hun trekken, maar wat de band toch weet te creëren is een soort van herkenbaarheid dat misschien wel iets wegheeft van een eigen geluid. Het is duidelijk Rob Zombie-inspired, maar juist omdat de band hardere electronische invloeden heeft als bijvoorbeeld dubstep weet het zichzelf tóch te onderscheiden, hoewel ook maar marginaal. 'Born Again Masochist' is het beste voorbeeld. Een stamper van jewelste met alle kenmerken van Rob Zombie, gemengd met gemene, zware dubstep, waardoor dit een soort evolutie is op het geluid van Hellbilly Deluxe. Als Rob Zombie dit album had uitgebracht in plaats van Scum of the Earth zou ik het gewoon als een terugkeer zien van Zombie, maar dan met een nieuwe twist.

Maar dat dit niet super origineel is hoeft niets uit te maken en dat doet het ook niet, want het songmateriaal is meer dan deugdelijk. Het album opent sterk en loeizwaar met 'Born Again Masochist' en 'Via Dela Rosa' tot uiteindelijk het dansbare titelnummer de intrede doet. Wie dan nog stil zit, zal altijd stil blijven zitten. Verdere hoogtepunten zijn nog 'Zombie Apocalypse' en 'Pray', maar het album wordt nergens echt bijzonder. Dit is gewoon lekker stampen. Tien korte liedjes om even op los te gaan. Goed aan te bevelen voor de industrial-liefhebber.

avatar van The_CrY
Heb inmiddels overigens geleerd dat de gelijkenis met het geluid van Rob Zombie komt omdat de toenmalige gitarist van Rob Zombie deze band heeft opgericht; deze held heet Mike Riggs.

avatar van gigage
Dit mist toch wel wat venijn en verfijning om te wedijveren met Rob of White Zombie. De groove zit er wel lekker in.