Taj Mahal - Recycling the Blues & Other Related Stuff (1972)

Blues / Wereld
Label: Columbia

1. Conch (Introduction) (1:10)
  2. Kalimba (2:25)
  3. Bound to Love Me Some (5:15)
  4. Ricochet (4:17)
  5. A Free Song (Rise Up Children Shake the Devil Out of Your Soul) (4:12)
  6. Corinna (2:56)
  7. Conch Close (0:38)
  8. M'Banjo * (4:38)
  9. Cakewalk into Town (2:36)
  10. Sweet Home Chicago (6:50)
  11. Texas Woman Blues (2:58)
  12. Gitano Negro (8:32)
avatar van potjandosie
op de hoes staat de nog jonge, inmiddels 83-jarige Taj Mahal afgebeeld met 1 van zijn inspiratiebronnen, de country blues legende Mississippi John Hurt. een foto die in 1964 genomen werd tijdens het Newport Folk Festival. de muziek op "Recycling the Blues" ligt in dezelfde lijn ofwel country blues met wat folk invloeden.

op dit album staan 7 akoestische live gespeelde, sfeervolle solo opnames, met 5 instrumentale nummers "Conch" en "Conch Close" door Taj Mahal gespeeld op het wind instrument schelphoorn, "Kalimba" een Afrikaans muziekinstrument ook wel duimpiano genoemd en "M'Banjo". de overige 4 nummers (8 t/m 11) werden in de studio opgenomen. op "Bound to Love Me Some", "M'Banjo" en met name "Ricochet" excelleert Taj Mahal met zijn weergaloze spel op steel-bodied gitaar en banjo.

alle eigen nummers waarvan 1 "Corinna" co-written met Jesse Ed Davis plus de traditionals "Bound to Love Me Some"en het aloude "Sweet Home Chicago", dat ooit voor het eerst werd opgenomen door een andere blueslegende Robert Johnson en hier een swingende versie krijgt met fraaie backing vocals van The Pointer Sisters. ook op "Texas Woman Blues" zijn The Pointer Sisters te horen.

het album sluit af met het eveneens instrumentale "Gitano Negro".

Album werd geproduceerd door Taj Mahal
Recorded live at the Fillmore West and at Columbia's San Francisco Studios

Taj Mahal: steel-bodied guitar, kalimba, banjo, conch, hand claps, upright bass
Howard Johnson: hand claps, tuba (Cakewalk into Town)