Pearl Jam - Live: 27-06-2012 Amsterdam, NL (2012)

Label: Ten Club

1. Wash (4:13)
  2. Last Exit (2:36)
  3. Animal (2:41)
  4. State of Love and Trust (5:10)
  5. Severed Hand (3:54)
  6. Corduroy (4:58)
  7. I Got Id (5:01)
  8. Daughter (5:55)
  9. Nothing as It Seems (5:16)
  10. Got Some (3:10)
  11. Dissident (3:32)
  12. Once (4:42)
  13. Glorified G (3:38)
  14. Deep (4:07)
  15. The Fixer (3:08)
  16. Bugs (1:39)
  17. Better Man (7:32)
  18. Encore 1 Break (2:00)
  19. Release (4:58)
  20. Hail, Hail (3:42)
  21. Alone (3:20)
  22. Footsteps (5:08)
  23. Rearviewmirror (7:41)
  24. Encore 2 Break (1:25)
  25. Crown of Thorns (6:19)
  26. Sonic Reducer (3:39)
  27. Alive (6:01)
  28. Baba O'Riley (7:12)
  29. Yellow Ledbetter (6:58)
Bij Pearl Jam krijg je elke avond een andere setlist en daarom kocht ik kaarten voor zowel de eerste als de tweede avond in de Ziggo Dome. Uiteindelijk was ik daar erg blij mee, want beide avonden speelde de band steengoed en was Eddie Vedder als zanger en frontman in topvorm. En, wat je mocht hopen, er zat nauwelijks overlap tussen de 2 shows. Dus 2 avonden met een geheel eigen setlist.

Dat verklaart dat ik de tweede avond nog net wat beter vond, dan de eerste. Nu ik 'm nog eens beluister, hoor ik mogelijk nog een reden: voor Daughter (!) vertelt Eddie dat er een jarig meisje uit Seattle in de zaal is. Nog een reden dat ze extra goed spelen?
Voor mij was dit tweede concert zo legendarisch. Pearl Jam op het toppen van hun kunnen met een haast perfecte setlist, in een geweldige akoestiek en met een super publiek. Wat een avond: onvergetelijk!
Samen met the Stones in Vredenburg, Prince in Paradiso hoort deze tot mijn top 3 concerten allertijden.

west schreef:

Klopt mijn dochter ging naar Ziggo Dome en naar Stockholm(!) waar een totaal andere setlist is gespeeld

Stockholm: wow! Het mooie van deze Ziggo Dome concerten was dat het er 2 na elkaar waren. En net als in bijvoorbeeld Manchester speelden ze daarom 2 avonden 2 vrijwel geheel andere setlists. Ruim 50 verschillende songs dus: wat een band!

avatar van Edwynn
Is dit een quasi-officieel fanclubdingetje of gewoon een bootleg?

Pearl Jam brengt zelf hun concerten onder de naam 'bootleg' uit, en officieel te koop aan op hun website. Je kan de download kopen of de cd. Alles in voortreffelijke soundboardkwaliteit.
Ze doen dat al sinds de jaren '00. Er zijn dan ook een aantal fameuze concerten, waaronder bijvoorbeeld New York City July 8th 2003 en Seattle November 6 2000. En wat het dus extra bijzonder maakt dat de concerten in de Ziggo Dome en met name deze ook bij dat rijtje fameuze concerten horen.

avatar van Edwynn
Aha, op die fiets. Leuk initiatief. Metallica doet dat geloof ik ook. En dream Theater een beetje.

Ik heb er 14 op cd en nog een aantal downloads van hun site + wat pindakaas... oeps (ik ben eens gaan tellen).

Edit: inmiddels 15. San Sebastian, één van hun allerbeste, uit '00 net voor een schappelijk prijsje gekocht...

avatar van Sunderland
west schreef:
Het was Eddie's eigen dochter. Ze brachten die dagen van de tour door met de gezinnen van alle bandleden. Wellicht dat ze daardoor extra goed speelden. Er hing iig een gemoedelijke en ontspannen sfeer in huize Ziggo.

Ah, ik dacht natuurlijk al wel: een dochter van een bandlid (vandaar dat uitroepteken). Wist niet dat het Eddie's eigen dochter was. Ik ben net aan het einde van weer eens luisteren naar dit concert, maar het was werkelijk subliem. En laten we eerlijk zijn, als alle gezinnen erbij zijn en een dochter is jarig dan schakel je er nog een paar tandjes bij. En normaal zijn ze al zo goed.

Ik heb flink wat concerten hier thuis, zoals je al las, maar los van dat ik erbij was, is dit één van de beste. We were very lucky!

Edit: ah ja, ik vergeet dat steeds. Hij zegt nog voor Yellow Ledbetter dat hun families erbij zijn en hij bedankt het publiek 'because they looked good'.

west schreef:

Wat te denken van LIVE at St George (? ) 7(!) live cd's top!!

Ja, die is briljant! Alleen... dat is weer geen bootleg, maar een officiële live cd. Maar ik heb 'm natuurlijk wel!

avatar van Rogyros
Mede dankzij het enthousiasme van west en natuurlijk mijn liefde voor Pearl Jam (zeker ook live) heb ik deze en de live registratie van de dag hiervoor besteld. Inmiddels heb ik deze genoeg gehoord om hem te beoordelen.

Ik begin met 4,5 ster en sluit het volle pond zeker niet uit. Prachtige setlist, geweldig uitgevoerd en een heerlijke sfeer!!! Last Exit wordt niet al te vaak live gespeeld (erg jammer) en hier dus wel. Mooie keuzes. Deze top live band weet altijd verrassend te zijn in hetgeen ze ten gehore brengen en het is altijd anders. Zie bijvoorbeeld Live At The Gorge. Drie concertregistraties en maar heel weinig overlap (slechts een stuk of zeven nummers op een totaal van honderd). Eddie Vedder is hier erg goed bij stem en zoals altijd doet Pearl Jam het muzikaal voortreffelijk!

Vandaag had ik een enorme drukke dag op mijn werk, de hele dag in een duf en warm opleidingslokaal vanwege een cursus. Redelijk vemroeid stapte ik in mijn auto en bij de eerste tonen van Wash veerde ik helemaal op. Last Exit er achteraan en ik was weer helemaal in mijn element. State Of Love And Trust gaf helemaal kippenvel op mijn armen. Maar eigenlijk is vrijwel alles prachtig.

Schitterend!! Minimaal 4,5 sterren.

avatar van Funky Bookie
Dit is de band op haar allerbest. Eddie is veel beter bij stem dan de avond ervoor en de setlist is fenomenaal. Ed vertelt dat ie door een oerfan uit Seattle is samengesteld en met nummers al Footsteps en Crown Of Thorns is dat goed te merken.
Het jarige meisje is de dochter van 1 van de bandleden.

Subliem concert!

avatar van Rogyros
Het jarige meisje is de dochter van Eddie volgens Sunderland.

Ik ben het met je eens, Funky Bookie, dat dit een subliem concert is. Ik heb behoorlijk wat concertregistraties van deze fenomenale band in de kast staan. Maar dit is misschien wel het beste concert van alles wat ik van ze ken. Echt een geniaal concert. Schitterend uitgevoerd, en Eddie is inderdaad erg goed bij stem. Ik vond het concert in 2006 in het Gelredome ook goed. Daar was ik bij. Toen was Eddie helemaal fenomenaal bij stem. Jammer is wel dat het Gelredome geen goede akoestiek heeft. De muziek weerkaatste via die betonnen hoeken. Doeken ophangen had al veel gescheeld. Ik heb een download van dat concert en daar hoor je het gelukkig niet. Maar dit concert in het Ziggo Dome was nog een stukje beter.

Ja, ik denk echt dat dit de beste concertregistratie is wat ik van deze topband heb.

En nu snel door naar 2 jaar later in de Ziggo Dome Funky Bookie!

west schreef:
En nu snel door naar 2 jaar later in de Ziggo Dome Funky Bookie!

Bijna

Rogyros schreef:
Het jarige meisje is de dochter van Eddie volgens Sunderland.

Ik kan je echt de box Philadelphia 2009, Live at the Spectrum aanraden. Geen één concert zo goed als deze, maar 4 concerten op die manier is waanzinnig.

Oké! Dank voor de tip!

Die box heb ik hier ook staan Rogyros, besteld via hun website toen. Ik denk dat 'ie nu alleen daar te downloaden is.

avatar van Rogyros
Oké, dank. Ik ben wel wat meer van de fysieke geluidsdragers. Ik ga wel op zoek.
Hij staat nog niet op MuMe, toch?

avatar van Funky Bookie
Klopt, teveel werk om erop te zetten, vond ik omdat er veel handmatig moet.

avatar van Benthe Krolle
Mijn allereerste grote concert ooit.
Samen met mijn vader en mijn zus ging ik als kleine gup naar wat voor mij toen de belangrijkste mannen op aarde waren (en ergens nog steeds zijn). De autorit duurde eeuwen, het voorprogramma was tragisch in mijn herinnering, maar vanaf de eerste tonen van Wash wist ik meteen dat dit het allemaal waard was. Mijn god, wat een optreden; en wát een setlist... Crown of Thorns, Bugs, Footsteps...
Mijn muzikale helden en voorbeelden speelden die dag alsof ze wisten dat ze een jongetje op de eerste rij de avond van zijn leven konden geven, en dat hebben ze ook gedaan. Ik heb sindsdien flink wat concerten gezien van veel andere bands en heb Pearl Jam ook nog een paar keer gezien, maar de emotionele waarde van dit concert, het startschot van een liefde, zal niet snel overtroffen worden.
Pearl Jam, bedankt.

Rogyros schreef:

Ik las jouw opmerking over Gelredome 2006 en zag dat 'ie weer te downloaden was vanaf de Pearl Jam website. Inmiddels staat dat concert hier aan. Ik ben benieuwd, de eerste paar nummers klinken goed!