Townes Van Zandt - The Best Of (2002)

Folk
Label: Tomato

1. Tecumseh Valley (4:25)
  2. Our Mother the Mountain (4:22)
  3. Snake Mountain Blues (2:39)
  4. Waiting Around to Die (2:59)

met Calvin Russell

5. White Freightliner Blues (3:08)
  6. Tower Song (4:08)
  7. Who Do You Love (4:02)
  8. Pancho & Lefty (3:41)
  9. Dead Flowers (2:57)
  10. For the Sake of the Song (5:19)
  11. If I Needed You (3:50)
  12. Only Him Or Me (2:30)
  13. The Ballad of Ira Hayes (4:07)
  14. Flyin' Shoes (4:25)
  15. To Live Is to Fly (3:15)
  16. Buckskin Stallion (2:57)
  17. No Place to Fall (3:22)

met Willie Nelson

avatar van Jasper
Flyin' Shoes

dutch2
Mooie verzamelaar, zo te zien. Ik heb zelf een dubbele verzamelaar (Drama Falls Like Raindrops) waar de meeste van deze nummers ook opstaan. Goed om Townes hier af en toe te noemen want hij was toch wel een geweldig songschrijver. Persoonlijke favoriet: Our Mother the Mountain. Zalig meezingnummer.

avatar van Jasper
Zeker goed om Townes af en toe te noemen, dutch2.

Steve Earle verwoorde het ooit mooi:

"Townes Van Zandt's the best songwriter in the world and I'll stand on Bob Dylan's coffee table in my cowboy boots and say that"

Waarop Van Zandt trouwens eveneens mooi antwoordde: "Ive met Bob Dylans bodyguards and if Steve Earle thinks he can stand on Bob Dylans coffee table, hes sadly mistaken"

avatar van levenvergeten
Een aantal zeer mooie nummers, en helaas ook een aantal mindere.

avatar van heicro
Een uur Townes van Zandt voor mensen die niet z'n hele oevre hoeven te horen. Ik vind deze verzamelaar prachtig.

Hendrik68
Ik vind dit meer "een blinde greep uit Townes' werk" dan een best of. Hoewel smaken verschillen, kan je bij een best of van Townes toch zeker niet om Lungs, Rake, Quicksilver Daydreams of Maria en Kathleen heen lijkt me. En dan noem ik slechts enkele van de songs die ik mis.

avatar van heartofsoul
Daar komt bij dat van een paar songs minder goede versies zijn opgenomen, zoals Waiting Around to Die met Calvin Russell, en No Place To Fall met Willie Nelson (alhoewel best aardig in deze versie). Maar het grootste bezwaar is voor mij dat het een hutspot is geworden van nummers van diverse albums met verschillen in sfeer, althans naar mijn beleving.

The Ballad of Ira Hayes kende ik trouwens niet van Townes Van Zandt, en de kennismaking
was een aangename, zoals ik me van dit album in zijn geheel kan voorstellen dat het een prettige inleiding is voor de oningewijde. Alleen is het helaas natuurlijk niet meer leverbaar.

kiriyama
Waarom zou je deze ook nog willen? Je hebt tegenwoordig voor zo'n 15 euro de boxset 'Texas Troubadour' in huis met daarin zijn eerste zeven albums. Een betere inleiding kan ik me niet indenken.

avatar van heartofsoul
Je hebt uiteraard gelijk, maar The Best of heb ik ooit gekocht toen ik me nog niet bewust was van die mooie box Texas Troubadour ,die eveneens in 2002 verscheen. Inmiddels heb ik alle reguliere albums in de kast staan, en blijft deze verzamelaar in mijn bezit vanwege het mooie The Ballad of Ira Hayes.

kiriyama
Luister dan ook zeker eens naar de prachtige versie op 'The Highway Kind.' Dat vind ik persoonlijk de mooiste versie van dat nummer.

avatar van heartofsoul
Je geeft Highway Kind 4****, dus ik neem aan dat ik het gehele album blind kan kopen, als Townes-bewonderaar? In ieder geval bedankt voor de tip.

kiriyama
Album kent wel een paar dipjes, niet elke cover is even goed. (Dublin Blues van Guy Clark is bijvoorbeeld best matig.) Maar ik vind het toch een van de beste live albums van z'n latere periode. De titeltrack en 'Lovers Lullaby' (staat op de cd onterecht als 'A Song For') zijn ook echt prachtig. Als je de stem van Van Zandt in de jaren negentig kunt waarderen zou ik hem dan ook zeker aanraden.