Front 242 - 05:22:09:12 Off (1993)

Belgiƫ
Electronic
Label: Red Rhino

1. Animal (Cage) (3:00)
  2. Animal (Gate) (3:02)
  3. Animal (Guide) (2:44)
  4. Modern Angel (4:13)
  5. Junkdrome (7:35)
  6. Serial Killers Don't Kill Their Girlfriend (5:59)
  7. Skin (Fur Coat) (4:00)
  8. Genecide (6:53)
  9. Crushed (6:13)
  10. Offend (1:38)
  11. Animal (Zoo) (4:03)
  12. Serial Killers Don't Kill Their Boyfriend (3:09)
  13. Happiness (More Angels) (6:38)
  14. Crushed (Obscene) * (4:11)
  15. Melt (Again) * (5:06)
  16. Speed Angels (2:52)
avatar van Castle
Na (te) lang in de kast te hebben laten staan, door discussie over Up Evil deze toch weer eens opgezet.
Wat ga ik mijn dak door Skin (Fur Coat) en Junkdrome.
De rest ook lekker, al blijft Speed Angels een zwaar matige afsluiter.
2,5* => 3,5*

avatar van vork666
Sterk album inderdaad, hoewel het met de Front 242 tot en met Front By Front weinig meer van doen heeft. Hier is weinig in-your-face-agressiviteit meer over, qua sfeer heeft het nog wel wat weg van delen van Tyranny >For You<, echter wel met een nieuwe, wat modernere sound. Agressief zou je het nog steeds kunnen noemen, maar op een duisterder manier. Niet de stamp-en-beukmodus van een Front By Front.
Skin (Fur Coat) is inderdaad een mooi nummertje, Crushed en Animal (Guide) doen het hier ook erg goed.

avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
05:22:09:12 Off en 06:21:03:11 Up Evil luidden muzikaal een nieuwe fase in voor Front 242. En alhoewel voorganger Tyranny for You al een redelijke overgang liet horen t.o.v. Front by Front, was dit nog meer het geval bij dit album-tweeluik. Vooropgesteld dat ik er nog wel bij moet vermelden dat het eerste album van dit tweeluik, 06:21:03:11 Up Evil, nog ergens wel klinkt als een typisch Front-album, maar dan wel een stuk harder, duisterder en met een volledig dicht gesmeerd geluid dan voorganger Tyranny. Wat wel helemaal verdwenen is, zijn de militante beats en het wat meer recht-toe-recht-aan geluid waar de groep wel zo'n beetje patent op leek te hebben.
De sound die de band neerzet op 06:21:03:11 Up Evil, wordt verder geëxpandeerd op dit album, wat luistert als een wilde, bij vlagen nachtmerrie-achtige elektronica-extravaganza.
Nog meer dan op de voorganger, lijkt de band hun sound verder onder te dompelen in een mix van duistere ambient, industrial en house. En alhoewel de band nu toch echt wel anders klinkt dan op de klassieke platen van weleer, kan ik deze sound prima hebben.
Wat verder opvalt, zijn de vocalen. Deze zijn voornamelijk afkomstig van 99 Kowalski (echte naam Kristin Kowalski) die haar artiestennaam als idee heeft afgeleidt van die van Richard 23 (Richard Jonckheere). Deze laatste schittert overigens uit afwezigheid op dit album en zelfs Jean-Luc is nauwelijks te horen op dit album. Toch kan ik Kowalski's vocalen prima hebben. Het ene moment klinkt ze heel mooi ("Crushed", maar er zijn ook momenten dat ze een flinke scheur openzet ("Animal").
Het album luistert verder als één grote luistertrip en is dan ook minder song-gerichter dan voorganger 06:21:03:11 Up Evil. Het is met afstand één van de meest duistere platen die Front ooit gemaakt heeft en zal zeker niet iedereen kunnen bekoren. Zeker als je de traditionele stijl van Front verkiest boven de aanpak die ze hanteren op deze plaat.
Er staan een aantal remixen op van nummers afkomstig van de voorganger, zoals het supervette "Junkdrome" wat een instrumentale remix is van "Crapage". Deze remixen passen prima bij de rest van de muziek en sluiten dan ook goed aan bij de rest van het materiaal, ondanks dat veel hiervan toch ook wel weer redelijk afwijkt.

Resultaat is een typische 'love it or hate it'-plaat. Ik kan de aanpak van Front hier prima hebben, ook al zouden ze vanaf deze plaat de boel opeens flink gaan uitmelken, wat uiteindelijk resulteerde in het dubieuze Angels versus Animals.
Tevens zou 05:22:09:12 Off (Evil Off) de laatste volledige studioplaat zijn, voordat ze uiteindelijk na 10 jaar voor een deel terug zouden keren naar hun roots met het album Pulse.

avatar van brajoapau
Dit schreef ik op 16 mei 2013 bij Tyranny >For You<

Wat hierna volgt ("05:22:09:12 Off" en "06:21:03:11 Up Evil") is totaal niet aan mij besteed, zelfs het album "Pulse" dat (zogezegd) vergelijkbaar was met hun oudere werk kon me ook niet echt bekoren.

Ik had ze sindsdien ook niet meer beluisterd, maar de afgelopen dagen heb ik ze toch maar eens een herkansing gegeven om te kijken of ik die mening kon herzien of niet.

Helaas, ik moest toch weer vaststellen dat dit album- tweeluik me weer niet erg beviel, al gebied de eerlijkheid me wel te zeggen dat, in tegenstelling tot dit tweeluik-album, Pulse me dan toch iets meer beviel dan de eerste luisterbeurt destijds.

Zijn die albums dan zo slecht? Nee, maar zeer goed zijn ze, in mijn optiek toch ook weer niet te noemen.

05:22:09:12 Off en 06:21:03:11 Up Evil matig; Pulse goed.