Julian Fane - Special Forces (2004)

Canada
Electronic / Rock
Label: Planet Mu

1. Disaster Location (3:57)
  2. Sefety Man (3:46)
  3. Freezing in Haunted Water (6:09)
  4. Sea Island (2:18)
  5. Stasis (5:24)
  6. Darknet (5:08)
  7. Book Repository (5:55)
  8. The Birthday Boys (6:39)
  9. Taoist Blockade (3:46)
  10. Coronation (2:03)
  11. In Space (4:19)
  12. Exit New Year (7:25)
avatar van bas
bas
ik had zeker meer verwacht bij deze cd. De vocals zijn helaas niet om aan te horen, en verstoren het hele muzikale gebeuren. Erg jammer!

avatar van Goodfella
Lijkt een soort idm/Sigur Rós crossover dit, tot nu toe heel mooi. De vocalen liggen ook in die lijn. Heel sfeervol.

Voer voor de Yak's, Zachary's en Hermannen van musicmeter in ieder geval

avatar van Goodfella
Kan me bij nader inzien wel wat vinden in het commentaar van bas eigenlijk; het is wat zeurderig soms. Muzikaal, maar ook wat die zanger betreft.. alsof 'ie niet kan kiezen tussen een geluid à la Radiohead of Sigur Rós. Het nummer "Freezing in Haunted Water" is exemplarisch. Begint mooi, maar verwaterd in iel synthesizer gezanik. Door de sferische nummertjes slaat de balans wel met gemak door naar het positieve btw.

Denk ook dat de meerderheid op deze site dit echt geweldig vindt. Doe ermee wat je wil

avatar van Safri
Taoist blockade is wat mij betreft het hoogtepunt van dit sfeervolle album.

avatar van unmudded lake
Deze plaat blijt maar terugkomen en terugkomen in mijn platenbestand ( een van de weinige voor wie ik diepe genegenheid voel ).
Eerste track is een van de beste intro's die ik ken , die altijd maar voortstuwende drums die contrasteert met een pseudo wind die de hoes ook goed weergeeft . ( vervormde stem ).Zo een pittoresk tafereel is een tafereel waarin ik me direct zou willen begeven ( heb een lichte voorkeur voor sneeuwlandschappen waarin ik kan grasduinen )
Dit werkt gewoon altijd voor me , ben meteen in dit album wanneer ik dit hoor.
Freezing in haunted water. Pianoriedeltje , ijzige electronica overgoten met Julian's stem. Blijft wat voortkabbelen, heerlijk soesend in een koud riviertje waarin je nog net kan bewegen.
Plots komt er een lichte versnelling , lichte shock, repetitieve electronica.
Weer diezelfde drums , dit is werkelijk gewoon machtig materiaal.
The Birthdays Boys , hier heb ik altijd een een beeld van een soldaat in WOI volop in spurt met een granaat in z'n hand wetend dat die toch doorzeefd zal worden met tientallen kogels, dankzij dit nummer denk ik ook even terug aan al deze jongemannen die het leven lieten in dit absurde theater. Bezorgt me telkens veel pijn dit te horen. Weet eigenlijk niet goed waarom ik dit denk , tragiek? blijvende spanning? Dit gaat maar door in het ijle en ja mss is dit wel omdat ik overtuigd absurdist ben. Kan ik dit wel begrijpen waarom ik een beeld als dit heb waarom ik dit beeld zie?
Taoist Blockade moet dan wel de populairste track zijn , de track die meteen aanslaat bij iedereen me dunkt. Bij diegene die dit niet aanslaat gelieve op te rotten. Dit is zo levendig , dat deze track hier eigenlijk niet klopt. ( komt nog uit een ander project, mss hierbij ingestoken omdat het aanslaat?) )Alles is hier werkelijk zo in elkaar ingesteld , deze track leeft. Hoe is het mogelijk!
Lichte sluimering in Coronation , licht soesend ook vooral op het eind wordt er een heerlijk geluidje afgestoken .
Exit New Year, tja wat een track om mee te eindigen. Laatste track wat kan ik erover zeggen . Sorry.

avatar van Safri
Haha, hilarische maar ook boeiende recensie unmudded lake

avatar van Maiky
Helaas, hier kan ik helemaal niets mee. Fane kan mijn aandacht er amper bijhouden. Voor Sigur Rós-fans absoluut het proberen waard, maar waar mijn favoriete IJslanders uitblinken in mooie melodieën en spanning, daar blijft Fane zodanig lang door neuzelen dat ik Special Forces na drie moeizame beurten opgaf. Het prikkelt nergens.