Earth & Fire - The Very Best Of (1991)

Label: Arcade

12. Dreaming
  13. French Word for Love
  14. Andromeda Girl
avatar van vigil
Ik weet niet wie deze "best of" heeft samengesteld maar ik kan maar weinig (lees 1) hits vinden.

avatar van gaucho
Nou, er staan er officieel meer op - Fire of love, Dream, Tell me why en Love is an ocean haalden begin jaren tachtig ook de Nederlandse Top 40, maar kwamen niet hoger dan de onderste regionen.
Verder is dit inderdaad een verzamel-CD'tje dat in aanmerking komt voor de titel 'slechtst samengestelde verzamelaar ooit'. Want veruit de meeste hits had E&F natuurlijk in de jaren zeventig, en daarvan vind je er op dit album welgeteld eentje terug.

En toch heb ik deze vandaag voor 50 cent meegenomen uit de kringloopwinkel. Juist omdat dit zo'n verzamelaar is die de aardigste nummers (voorzover je daarvan kunt spreken) uit hun nadagen op een rijtje zet. Dat-ie verschrikkelijk onvolledig is, zal wel een rechtenkwestie zijn; Arcade had er altijd al een handje van om gemakzuchtig te putten uit de archieven van 1 platenmaatschappij, in dit geval Red Bullet.
Arcade haalde dat geintje in dezelfde Diamond Collection bijvoorbeeld ook uit met Sandy Coast (die 'very best of' bevat het volledige Terreno-album uit '81) en Ekseption (die het volledige come-back album uit 1978 van de groep bevat). Omdat die reguliere platen bij mijn weten nergens anders in zijn geheel op CD zijn uitgebracht, zijn dat in mijn ogen toch waardevolle CD's, ondanks de hogelijk misplaatste titel.

Deze 'Very best of' bevat nummers van de LP's die ze maakten vanaf Reality fills fantasy, Andromeda girl en het als come-back bedoelde slotstuk Phoenix uit '89. Leuk als toevoeging op de discografie van E&F die ik al had, maar kwalitatief is het natuurlijk een pak minder dan hun werk uit hun hoogtijdagen. Als je dit CD'tje met die wetenschap opzet, valt het niet eens tegen...

Al mis ik dan toch weer tussenliggende singles als Twenty-four hours en Jack is back (van hun enige Dureco-album uit '82), en had ik het wel leuk gevonden als ze de titelsong van Reality fills fantasy er ook op hadden gezet, want dat vind ik nog wel een goed nummer.

Daar was nog ruimte voor geweest, ondanks het feit dat ook de volledige lange versie van Andromeda girl erop staat. Maar dat nummer is veel minder een 'epic' dan Reality fills fantasy, maar meer een uit z'n krachten gegroeide popsong...