The Who - Live at Hull (2012)

Label: Geffen

1. Heaven and Hell (4:04)
  2. I Can't Explain (2:50)
  3. Fortune Teller (2:35)
  4. Tattoo (3:01)
  5. Young Man Blues (5:41)
  6. Substitute (2:07)
  7. Happy Jack (2:12)
  8. I'm a Boy (2:47)
  9. A Quick One, While He's Away (9:50)
  10. Summertime Blues (3:42)
  11. Shakin' All Over (5:08)
  12. My Generation (15:57)
  13. Overture (5:30)
  14. It's a Boy (0:43)
  15. 1921 (2:28)
  16. Amazing Journey (3:18)
  17. Sparks (4:14)
  18. Eyesight to the Blind (The Awker) (1:56)
  19. Christmas (3:18)
  20. The Acid Queen (3:33)
  21. Pinball Wizard (2:47)
  22. Do You Think It's Alright? (0:22)
  23. Fiddle About (1:14)
  24. Tommy Can You Hear Me? (0:56)
  25. There's a Doctor (0:22)
  26. Go to the Mirror! (3:32)
  27. Smash the Mirror (3:32)
  28. Miracle Cure (0:12)
  29. Sally Simpson (4:08)
  30. I'm Free (2:24)
  31. Tommy's Holiday Camp (0:59)
  32. We're Not Gonna Take It (8:18)
In 1969 nam The Who elk concert van hun "Tommy"-tour op voor een livealbum. Uiteindelijk bleef de band met stapels tapes zitten die allemaal even goed waren. Geluidsman Bob Pridden kon geen keuze maken uit het geweldige materiaal. Dus besloot Pete Townshend om twee concerten op te nemen en het materiaal van die twee concerten te gebruiken. De andere tapes liet hij verbranden. Een beslissing die hij nu ten zeerste spijt, zo schrijft hij in zijn boek "Who I Am".

Leeds werd op 14 februari 1970 opgenomen, Hull een dag later, op de 15e. Pete luisterde de opnames terug van Hull. Bij de eerste nummers bleek geen basgitaar opgenomen te zijn. Hij ging er vanuit dat alle nummers zonder bas waren opgenomen, dus hij koos Leeds. Leeds werd uiteindelijk uitgebracht als "Live At Leeds". Een paar jaar geleden bleek dat de basgitaar alleen bij de eerste 5 nummers van Hull niet opgenomen was. De basgitaar-opnames van Leeds werden vakkundig in de opnames geplakt.

De opnames van Hull werden voor het eerst uitgebracht als onderdeel van de Super Deluxe Edition van "Live At Leeds" , maar nu ook als losse dubbel-CD. De band is in topvorm. "My Generation" is wederom een absoluut hoogtepunt. Geweldige opvoering van "Tommy". Kreeg je geen genoeg van "Live At Leeds"? Hier is "Live At Hull"!

avatar van Bartjeking
Towser, een geweldig verwoorde opener! Live at Hull is inderdaad geweldig. Live at Leeds heeft lang bovenaan mijn lijstje gestaan als beste liveplaat allertijden. Helemaal overtuigd van het feit dat dit ook wel zo zal blijven, ontdekte ik (inmiddels ook al weer jáááren terug) de versie met 26 bonustracks (in tegenstelling tot het origineel met slechts 6 tracks) en na de klap bijna te boven te zijn bleek Live at Hull ook nog eens te bestaan...het leven werd na die ontdekking toch weer even mooier.

Ik ken tot nu toe alleen de versie die bij de 40th verjaardag van "Live at Leeds" als bonus is toegevoegd (de Super Deluxe Edition zoals hierboven vermeldt). Is dit exact hetzelfde? Zo ja, dan doet het label zijn naam eer aan.

Dit is dezelfde uitvoering ja, maar het maakt deze knallende CD wel nu beschikbaar voor het grote publiek - en terecht. Spetterende geluidsmix van Bob Pridden, de drummers lekker op de voorgrond, niet te missen dit album. Net als Leeds 5 sterren waard!

avatar van DikkeDarm
Net afgeluisterd hij is echt geweldig hoor en klinkt zelfs iets beter dan Live At Leeds. Keith Moon is nog beter te volgen dan voorheen wat was hij toch een (drum) grootheid in zijn tijd. Gewoon zonder aarzelen aanschaffen je krijgt er geen spijt van.

avatar van pmac
Dit is The Who op zijn allerbest. Pete Townshend klinkt fantastisch op zijn Gibson SG. De hele band speelt bijna als bezeten. Ik kende natuurlijk Live at Leeds wel maar vond de Lp altijd wat aan de korte kant. Wat worden we nu getrakteerd.
Tattoo klinkt verrassend goed (kende alleen de Sell out versie) zoals bijna alle nummers beter klinken dan de lp versies
Zowieso is de hele Tommy versie beter als het origineel. De cd doet denken aan Led zeppelin's How the west was won in die zin dat het ook een parel is van een topband die nu pas uit zijn oester komt.

avatar van Starmaster501
Al deze liedjes heb ik al op meerdere albums en live albums. Is er nog een reden om nog een keer een live album aan te schaffen met weer dezelfde liedjes, deze? Of is hij niet zo anders dan de rest?

avatar van freakey
Starmaster501 schreef:

Als compleet live concert isdit heerlijk om naar te luisteren, ik heb hem vooral gekocht omdat ik Live at Leeds als enkele cd al heb, dit is een mooi alternatief voor de dubbel cd deluxe uitgave daarvan vind ik.

avatar van ricardo
Deze vandaag samen met de deluxe versie van live at leeds samen voor maar 19 euro gekocht. De enkele versie van live at leeds had ik al, maar de geluidskwaliteit van deze en de geremasterde deluxe live at leeds klinkt gewoon stukken beter.

Ik heb velen vaak horen zeggen dat deze en leeds het beste live album aller tijden is. Ik vind zoiets onzin, want dat is en blijft gewoon een kwestie van smaak natuurlijk. Wel vind ik dit een live album in zijn meest eerlijke en puurste vorm. En natuurlijk zal ook dit bewerkt zijn en overdubs bevatten, maar eerlijker en puurder dan dit vind je ze bijna niet. Geen elecktronica en keybords, maar eerlijke instrumenten die met hard werken en met hart en ziel bespeeld worden. Ook de grappen en grollen tussendoor is echt super. Mooi live album op zijn tijd die de sfeer uit die tijd goed weergeeft. En je hoort duidelijk dat de heren er veel plezier in hebben. Ben blij met deze en de deluxe versie van leeds. Ook mooi om beide concerten naast elkaar te leggen die een dag na elkaar zijn opgenomen. Ook super natuurlijk de intergrale versie van tommy, die in deze versie een stuk beter klinkt dan de matte studio versie.