Badfinger - Wish You Were Here (1974)

Label: Warner Bros.

1. Just a Chance (2:59)
  2. Your So Fine (3:04)
  3. Got to Get Out of Here (3:31)
  4. Know One Knows (3:17)
  5. Dennis (5:16)
  6. In the Meantime / Some Other Time (6:46)
  7. Love Time (2:21)
  8. King of the Load (3:31)
  9. Meanwhile Back at the Ranch / Should I Smoke (5:17)
avatar van lebowski
Badfinger heeft alles in de bio wat de rock zo roll maakt. Begenadigde muzikanten, een contract bij Apple, en een rij hits waar geen einde aan leek te komen eindigde in de zelfmoord van twee van de songwriters (Pete Ham in 1975 en Tom Evans in 1983) en het volslagen bankroet van de rest van de band. Nevertheless, vanmiddag deze plaat weergedraaid - uit de tijd dat ze allemaal nog leefden - en de muziek kan er nog steeds meer dan uitstekend mee door. Waar lijkt het op? The Hollies en The Beatles lees ik op internet, maar zelf dwaalde ik ook regelmatig af naar Steve Miller. 3,5 *

avatar van koho
Naast Straight Up wat mij betreft het hoogtepunt in het oeuvre van Badfinger, maar ook (nog) wat minder bekend. Zeven weken na de release werd de LP teruggetrokken na een rechtzaak tussen label Warner Bros en Badfinger's management. Hierna eindigde de band letterlijk in een doodlopende weg, na managementsstrubbelingen en daarmee samenhangende financiële tegenslagen verhing opperFinger Pete Ham zich. Er werd vòòr die tragedie nog een opvolger (Head First) opgenomen (zonder Joey Molland die zijn biezen had gepakt) maar de release daarvan liet vervolgens 25 jaar (!) op zich wachten - en toen hing Ham's bandmaat Tom Evans ook al een tijd in een boom. Het is moeilijk te luisteren naar dit album zonder al dat gedoe in het achterhoofd, maar het is 70s pop van de bovenste plank. Stilistisch misschien in de hoek van Wings' Band On The Run. De laatste topplaat van de jammerlijk vergeten groep Badfinger. Ik bedoel: 5 stemmen hier ...!
4.5****

Ik zou de vorige reaktie zelf geschreven kunnen, Wat een prachtalbum! Om mijn Badfingercollectie compleet te maken, op cd gebied heb deze sinds dinderdag nu ook thuis. Zoals koho zegt: een topplaat! Naast Straigtht Up, de toppers van deze veelbelovende groep, die helaas een te vroege dood is gestorven.

avatar van jorro
Best wel een fijn album dit. Mijn tocht langs de lijstjes levert zo nu en dan een positieve ervaring op en zo ook dit album. Het staat in de OOR jaarlijst 1974. Op een bescheiden plek (53), maar dat zegt niets. Britse powerpop uit de tijd van 'de britse invasie'.

Wat mij betreft de beste plaat van Badfinger. Hoogtepunten voor mij: Dennis & In the meantime/some other time. Maar de rest van de nummers zijn ook van hoge kwaliteit. En ja, samen met Straight Up het beste wat deze band gemaakt heeft.

avatar van gaucho
jorro schreef:
Britse powerpop uit de tijd van 'de britse invasie'.

Dat was toch echt wat eerder volgens mij...: British Invasion - Wikipedia - en.wikipedia.org

De op één na beste plaat die de titel Wish you were here draagt. En ook wat mij betreft inderdaad de beste van Badfinger.