Ryuichi Sakamoto - The Sheltering Sky (1990)

Alternatieve titel: Un Thé au Sahara

Japan
Score
Label: Virgin

1. The Sacred Koran (0:43)

met Ibrahim Canakkeli, Fevzi Misir en Yusuf Gebzeli and Aziz Bahriyelli

2. The Sheltering Sky Theme (5:19)
  3. Belly (1:28)
  4. Port's Composition (1:23)
  5. On the Bed (Dream) (1:38)
  6. Loneliness (1:31)
  7. On the Hill (6:12)
  8. Kyoto (1:04)
  9. Cemetery (1:25)
  10. Dying (3:34)
  11. Market (1:43)
  12. Grand Hotel (2:07)
  13. The Sheltering Sky Theme [Piano Version] (4:20)
  14. Charles Trenet - Je Chante (2:46)
  15. Lionel Hampton - Midnight Sun (3:19)
  16. Richard Horowitz - Fever Ride (3:51)
  17. Chant Avec Cithare (0:46)

met Traditional Music of Burundi

18. Richard Horowitz - Marnia's Tent (3:04)
  19. Goulou Limma (5:48)

met Chaba Zahouania

20. Happy Bus Ride (1:44)

met Zarzis; Tunisie chants and rythms

21. Richard Horowitz - Night Train (1:57)
neo
Sakamoto componeerde niet alles wat op deze uitgaven en in de film te horen is (en dus moest de foutieve tracklist flink worden aangepast hierboven). Diens score bevat een goed thema, terugkerend in orchestral alsmede piano versie. Met dit thema en de rest van zijn composities geeft hij een sfeer en emotie aan het visuele gedeelte van de film. Het hoogtepunt is wanneer zijn thema te horen is als de Moresby's vrijen op een rots uitkijkend op een grootse omgeving. Naast Sakamoto's werk is er score van Richard Horowitz, die van dat betreft het meer etnische werk voor zijn rekening neemt, vaak met Marokaanse stemmen en instrumentatie. Daarnaast zijn er ook nog stukken volksmuziek te horen. Als geheel vrij sterk, met een meer dan goede duidelijk scheiding van componisten. Bij Sakamoto's score voor The Last Emperor, die hij met twee andere componisten deed, bleek er meer overeen te komen. Misschien dat de spelende lokale bevolking in sommige gevallen een sterke indruk achterlaat dan Sakamoto's werk, maar dat valt nog te bezien. Zelf verzamelde hij zo later voor Little Buddha een hoop wereldmuzikanten en lokale bevolking bij elkaar, met als gevolg een prachtige verrijking voor zijn al op zich briljante score. Ga The Sheltering Sky eerst nog maar eens kalm op compact disc besluisteren.

neo
Op cd was Sakamoto's werk wel wat minder goed, maar alsnog zeer boeiend. 4 sterren

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
Tijdens het luisteren dacht ik, dit is toch wel echt een beetje Japanse muziek en toen keek ik welk nummer ik draaide, was het Kyoto . Grappige titel voor een cd die zich afspeelt in de Sahara.

neo
Kyoto staat bij mijn weten op allerlei manieren in verbinding met Sakamoto. Hij nam er vaak dingen op, werkte er met het Yellow Magic Orchestra, componeerde muziek voor een editie van een vredesconferentie in de stad, wordt beschouwd als het Japanse centrum van de avant garde artiesten.

avatar van Simon Smith
Simon Smith (crew)
Weet jij ook tijdens welk stuk uit de film dit nummer te horen is, Neo?

neo
Heb veel onthouden van de werking in de film, maar niet waar dit stuk zat.

Aquila
Niet alleen mijn favoriete Sakamoto score, maar ook mijn favoriete ever al komt Howard Shore's Crash (de Cronenberg versie is dat dus) ook in aanmerking voor die titel.