E-Clect-Eddy schreef:
Since You've Been Gone is geschreven door Russ Ballard (Argent) en al eerder uitgebracht door zowel Rainbow als Cherie & Marie Currie.
Niet helemaal waar. Clout was in 1978 de eerste band die dat nummer opnam (na de originele versie van Russ Ballard uiteraard). Rainbow en de dames Currie deden dat pas in resp. 1979 en 1980.
Misschien is dat per saldo wel de grootste verdienste van dit Zuid-Afrikaanse damesgezelschap: ze hadden een goede hand van het selecteren van de juiste, door anderen geschreven nummers. Want ook met Save me (van de hand van het Engelse componistenduo Guy Fletcher/Doug Flett) waren ze de eersten die er een hit mee hadden. Het zou in de jaren tachtig nog twee keer de Amerikaanse hitparade halen, resp. in de versie van Helen Reddy en Louise Mandrell (top-10 in 1983).
Substitute is een vergelijkbaar verhaal: de originele versie van de Righteous Brothers uit 1975 flopte overal, maar Clout scoorde er in deze zeer aangename versie een joekel van een hit mee. Gloria Gaynor bracht het een jaar later als single uit, maar haar versie sneeuwde onder door het succes van de B-kant (!), I will survive.
En ook de hierboven al aangehaalde keuze van You make my world so colourful van onze eigen Daniel Sahuleka vind ik best opmerkelijk. Qua songkeuze (covers) deden ze dus wel iets goed. Voor de uitvoering geldt dat ook wel, al vind ik eigenlijk alleen die twee grote hits boven de middelmaat uitsteken. De andere covers zijn aardig gedaan, maar niet wereldschokkend. En dat geldt ook voor de eigen nummers. Clout zal bij ons toch vooral voortleven als een two-hit wonder (hoewel ze er per saldo inderdaad vier gehad hebben).