De vierde in de
Cookin’/’Relaxin’/’Workin’/’Steamin´-serie, waarover ik
hier iets meer heb geschreven.
Als laatste in de reeks (releasejaar 1961), vinden we hier automatisch al het materiaal op dat niet op de vorige drie lp’s werd gezet (behalve een versie van ‘’Round Midnight’ die werd geplakt op
Miles Davis And the Modern Jazz Giants). Toch blijft ook hier het niveau hoog, met de mitsen en maren die ik noemde in mijn bespreking van Cookin’ in ogenschouw genomen.
Elk nummer heeft wel een paar dingen die de oren doen spitsen: ‘Surrey With The Fringe On Top’ is een nogal onnozele evergreen uit de musical Oklahoma (1943), maar John Coltrane speelt misschien wel zijn beste solo op deze serie.
‘Salt Peanuts’ (Dizzy Gillespie) is al net zo onnozel, maar geeft wel gelegenheid voor wat stoeien met notenladders, en een absolute heldenrol voor drummer ‘Philly’ Joe Jones.
Ook ‘Something I Dreamed Last Night’ (zonder Coltrane) is op zichzelf niet groots, maar dit typische stukje droge romantiek is, aan het einde van deze wat speelsere plaatkant, een goede keuze.
Kant B komt meteen, eh, stomend uit de startblokken met ‘Diane’, een van mijn favoriete liedjes van de sessies. Heerlijk lome ritmesectie waarin vooral bassist Chambers uitblinkt, en een tijdloze melodie die zowel Davis als Coltrane als gegoten zit.
‘Well You Needn’t’, zo’n cliché in de jazz dat zelfs Jamie Cullum een versie heeft opgenomen, is het enige nummer dat nog stamt uit de sessie van oktober (de rest is opgenomen in mei 1956, en niet in maart zoals ik in vorige recensies per abuis beweer, mocht iemand het bijhouden). Zoals ik eerder heb gesteld was de band tijdens die laatste sessie in topvorm, en deze versie mag zich dan ook best meten met de beste versies die van het nummer zijn opgenomen.
‘When I Fall In Love’ is nog zo’n jazzcliché, dat zich zelfs tot de dag van vandaag in het collectieve geheugen heeft gehandhaafd vanwege o.a., godbetert, Celine Dion en Rick Astley. Het is dan ook een erg mooi liedje, en een mooi moment voor Davis en een soepele Garland om weer eens zwoel uit de hoek te komen.
Ik vind deze hoes iets minder mooi dan die van de andere drie lp’s uit de serie, al zou het een collector’s item kunnen worden na het onvermijdelijke moment dat Davis’ sigaret wordt weggeretoucheerd of vervangen door een lolly, neem ik aan.