Joe Jackson - Will Power (1987)

Neoklassiek
Label: A&M

1. No Pasaran (6:02)
  2. Solitude (9:34)
  3. Will Power (5:49)
  4. Nocturne (4:23)
  5. Symphonie in One Movement (16:14)
avatar van citizen
Sterk ondergewaardeerd album. Ik zou dit niet schrijven wanneer ik dit terecht vond. Joe Jackson heeft hiermee geprobeerd een klassieke plaat af te leveren. Dat is hem, na beluistering, gelukt. Ik hoor Chopin, Górecki (Solitude), Debussy en zelfs Steve Reich terug en toch is het onmiskenbaar Joe Jackson - hij voegt hiermee dus iets eigens toe aan de tot dan toe bekende popmuziek (jawel, dat meen ik!) en tevens aan de (mij bekende) klassieke muziek van de twintigste eeuw. Als je tot iets dergelijks in staat bent, dan overstijg je welke kritiek dan ook.

Nicci
Ach. Als we werk van Shostakovich, Mozart, Stravinsky, Beethoven of desnoods Debussy ernaast leggen, is Jackson natuurlijk op zijn hoogst iemand die vanuit de popmuziek een leuke poging heeft gedaan om 'klassieke' muziek te maken. Wellicht niet onverdienstelijk, maar ook niet meer dan dat.

avatar van citizen
Je hebt natuurlijk groot gelijk Nicci, ik neem mijn woorden terug
Meteen met de groten (en 'desnoods' Debussy) komen aanzetten, daar kan geen gewoon mens tegenop natuurlijk. Het gaat hier om een klassiek geschoolde popmusicus die in mijn ogen iets bijzonders heeft gedaan. Laat ik het zo stellen: ik hoor zoiets niet vaak. Briljant, toch? Overigens - heb je eigenlijk wel deze plaat beluisterd? Misschien zit ik ernaast, maar ik heb het idee van niet.

avatar van reptile71
Klinkt zeker niet verkeerd. Het had een soundtrack kunnen zijn.

Fedde
Nee, popmuziek is het zeker niet, maar herkenbaar Jackson wel. Briljant, eenmalig album. Minpuntje is de hoorbare ruis in de stille passages. En dat op een DDD opgenomen CD ( origineel 1987).

avatar van DeWP
Je kunt natuurlijk uitgebreid discussieren over het feit of dit klassieke muziek is of niet. Ik vind dit echter niet zo belangrijk, het mooie van muziek is dat je het niet verplicht in hokjes hoeft te stoppen.
Dit is een bijzonder interessant en mooi album, echt de moeite waard als je eens iets anders dan gangbaars wilt horen. Mooie muziek, bijna volledig acoustisch, violen, fluit. Maar vooral: mooi!

avatar van Supersid
Qua idee meesterlijk, maar na enige afweging toch minder goed dan ik gehoopt had. Maar wel goéd, natuurlijk...

Ik ben blij dat deze plaat op de site staat. Wel gek dat een klassiek album van Paul McCartney er dan niet op mag....