Fen - Dustwalker (2013)

2. Hands of Dust (11:39)
  3. Spectre (10:29)
  4. Reflections (1:49)
  5. Wolf Sun (7:10)
  6. The Black Sound (10:08)
  7. Walking the Crowpath (13:16)
  8. Epilogue * (4:23)
avatar van Don Cappuccino
Ik heb nummers van Epoch gehoord en daar vond ik echt helemaal niks aan. Van deze heb ik nu Spectre gehoord en dat is echt een wereld van verschil, wat een prachtig nummer! Melancholisch gitaarwerk en hele mooie zang, Pink Floyd-achtig. Ik ben erg benieuwd naar het complete album.

avatar van Don Cappuccino
Dit album is nu op Spotify te beluisteren. Dat ga ik vandaag zeker doen!

Edit: Alleen maar de nummers die korter zijn dan 10 minuten. Dan blijft er dus niet veel over.

avatar van Don Cappuccino
Inmiddels heb ik Dustwalker al twee keer gehoord en Spectre vind ik het mooiste nummer van het album. Vooral omdat daar de schreeuwen zijn weggelaten, de cleane zang is namelijk prachtig. Het klinkt echt Engels, het nummer heeft veel Pink Floyd-invloeden. Wolf Sun heeft wat post-punk in zich, erg lekker!

De andere nummers zijn een combinatie van black metal en shoegaze die erg melancholisch aanvoelt. Op sommige momenten vind ik de composities net iets te lang duren. De krijsen in Consequence zijn de eerste keer intens maar daarna wordt het zo aangedikt dat het een beetje vervelend wordt. Gelukkig doet de zanger dit niet heel de tijd.

Dustwalker is een goede plaat maar hij heeft nog meerdere luisterbeurten nodig voor een beoordeling. Qua combinatie van black metal en shoegaze komt Fen nog niet bij het niveau van Alcest. In ieder geval weer een vooruitgang.

avatar van AOVV
'Spectre' heb ik deze avond voor het eerste beluisterd, en dat nummer wist, hoewel het zeker zijn momenten heeft, mijn aandacht nog niet over de gehele lijn vast te houden. Ik ga het album sowieso een kans geven, één keer een nummer luisteren zegt nog niet al te veel, natuurlijk.

avatar van Don Cappuccino
Ik kom uiteindelijk op 2,5 ster uit voor Dustwalker. De plaat heeft een echt goed nummer, namelijk Spectre. Fen stapt hier even uit zijn comfort zone door alleen maar cleane zang en geen distortion te gebruiken. Het levert een prachtig nummer op wat aan Pink Floyd doet denken. Wolf Sun is ook erg gaaf met zijn afwijkende drumbeat en pakkende refrein.

Maar de rest blijft compleet niet hangen. Als je me zou vragen om een melodielijn te neurien van bijvoorbeeld Consequence kan ik dat echt niet. Het duurt te lang en het is niet memorabel genoeg. Het heeft geen spanning, het gaat gewoon door zonder echt verschillen in dynamiek. De schreeuwzang is ook matig. De bonustrack Epilogue is wel prachtig, dat is weer een rustiger stuk.

Dustwalker is standaard post-metal/black metal die nergens echt beklijft op 2 nummers na.

avatar van JSPR_G
Ik deel Don zijn mening toch niet wat dit album betreft. Het vraagt zeker nog wel enkele luisterbeurten om deze plaat echt te kunnen doorgronden, maar ik heb bij de eerste luisterbeurt alvast de volle 66 minuten erg genoten. Prachtig!

avatar van JSPR_G
AOVV schreef:

Spectre goed of slecht vinden is alleszins geen waardemeter voor de rest van het album. Het is een volledig ander geluid dan de andere 6 nummers.

avatar van AOVV
'Spectre' is inderdaad geen goeie waardemeter. Ik heb het album net in z'n geheel beluisterd, en de opener was gelijk een erg goeie binnenkomer. De rustiger passages konden me echter helemaal niet bekoren. Ik ben benieuwd wat dit gaat geven na een aantal luisterbeurten, 'Dustwalker' is alvast een plaat die je moet liggen.

avatar van AOVV
Goeie plaat toch wel, en het bevalt me beter dan voorganger 'Epoch'. Iets meer variatie misschien, zou dat het zijn? Ik weet het niet, alweer een hele tijd geleden dat ik 'Epoch' nog 'ns heb gehoord. De opener, 'Spectre' en de afsluiter zijn de sterkste songs, hoewel die laatste een tikkeltje te langdradig is. De baslijnen in opener 'Consequence' zijn wel erg goed, en als geheel is de song het beste wat 'Dustwalker' te bieden heeft.

'Spectre' kende ik al eerder, en laat een rustiger geluid horen, beetje dromerig en beïnvloed door Pink Floyd, zonder een rip-off te worden. Fraai. De andere nummers doen me vrij weinig; daar zit de niet echt bijzondere zang wel voor iets tussen.

3,5 sterren uiteindelijk, omwille van enkele erg sterke hoogtepunten.