Death Cab for Cutie - Something About Airplanes (1998)

Rock / Pop
Label: Elsinor

1. Bend to Squares (4:33)
  2. President of What? (4:01)
  3. Champagne from a Paper Cup (2:39)
  4. Your Bruise (4:19)
  5. Pictures in an Exhibition (3:49)
  6. Sleep Spent (3:37)
  7. The Face That Launched 1000 Shits (3:41)
  8. Amputations (4:54)
  9. Fake Frowns (4:30)
  10. Line of Best Fit (7:16)
  11. Something About 'Something About Airplanes' (16:47)
  12. Your Bruise [Live] * (5:01)
  13. President of What? [Live] * (4:32)
  14. Fake Frowns [Live] * (5:03)
  15. Sweet and Tender Hooligan [Live] * (3:33)
  16. State Street Residential [Live] * (6:55)
  17. Amputations [Live] * (4:36)
  18. Pictures in an Exhibition [Live] * (3:45)
Ik ben er nog steeds niet uit welke plaat ik beter vind: "Transatlanticism", of deze... Ik neig de laatste tijd steeds meer naar deze.

Deze nooit echt naar geluisterd.

Ik vind het een enorm goed album. Originele muziek van een wat minder bekende band.
Vooral het nummer 'President of What' vind ik een enorm goed nummer; goede tekst en na 2 minuten gaan ze wat 'harder' spelen wat heel gaaf klinkt.
Jammer dat deze band zo onbekend is!

avatar van bonothecat
Na de eerste luisterbeurt weet ik het nog niet. Is minder toegankelijk dan het nieuwere materiaal. En of deze band echt zo onbekend is weet ik niet. Als bij last.fm kijk, dan staan ze eigenlijk iedere week in de top 10.

Warhol schreef:
...het nummer 'President of What' vind ik een enorm goed nummer; goede tekst en na 2 minuten gaan ze wat 'harder' spelen wat heel gaaf klinkt.

Ja, klinkt leuk, maar kan jij (of iemand anders) me vertellen wat voor thema's je in de tekst van dat nummer hoort? Niet dat ik zoveel waarde hecht aan lyrics, maar dat is net het enige nummer dat ik niet zo goed kan interpreteren.
Verder een erg goed album, hoewel ik de tweede helft, met uitzondering van Amputations, wel iets minder vind dan het eerste deel. Soms zelfs een beetje zeurend. Champagne from a Paper Cup en Your Bruise zijn hier favoriet. Binnenkort maar eens wat later werk luisteren; over Transatlanticism lees ik ook veel goede dingen.

avatar van Ronald5150
”Something About Airplanes” is een album met mooie dromerige popliedjes. De opbouw van de liedjes is heel mooi en zwellen regelmatig aan tot een indringende, maar subtiele muur van geluid. De muziek van Death Cab for Cutie ligt niet direct in de lijn van mijn muzikale smaak. Toch zijn de liedjes op ”Something About Airplanes” intrigerend. Bijkomend voordeel vind ik wel dat de nummers een duidelijke kop en staart hebben. Binnen deze niche merk ik ook wel eens dat liedjes ontaarden in richtingloos geneuzel. ”Something About Airplanes” vraagt wel je aandacht en concentratie vind ik. Het is niet een album dat ik even tussendoor draai. Na dit album heb ik me ook gewaagd aan ander werk van Death Cab for Cutie, maar met wisselend succes. Dat neemt niet weg dat ik, ondanks mijn andere muzikale voorkeur, ”Something About Airplanes” een genietbaar album vind.