Little Annie & Baby Dee - State of Grace (2012)

Label: Tin Angel

1. Angels Gone Before (3:16)
  2. Love to Break the Fall (3:46)
  3. State of Grace (5:15)

met Bonnie 'Prince' Billy

4. Pilgrim Traveller (3:13)
  5. Never Dreamed You'd Leave in Summer (3:11)
  6. Paincheck (2:59)
  7. Gown of Tears (2:35)
  8. Back in the Day (2:56)
  9. State of Grace (4:59)
  10. Perfect Gift (2:56)
Na haar twee albums met Paul Wallfisch is Little Annie terug met een nieuwe ‘partner in crime’; niemand minder dan Baby Dee. Twee excentrieke dames die elkaar gevonden hebben op het album State of Grace. Twee dames die ik al tijden volg en enorm waardeer. Dames die zich ook bewegen in een kring met artiesten als Antony, David Tibet (Current 93) en Marc Almond.
Op dit album kunnen we er een bijzondere gastartiest aan toevoegen: Bonnie ‘Prince’ Billy die meedoet op het geweldige nummer State of Grace, tevens albumtitel en wat later op het album terugkeert (maar dan met Baby Dee).
De rol van Baby Dee is net als die van Paul Wallfisch indertijd meer te zien als begeleidend muzikant. Je hoort haar meezingen op het cabareteske Pain Check en ze heeft de lead-vocals op de tweede versie van het nummer State of Grace.
Naast Bonnie ‘Prince’ Billy horen we o.a. ook violist Jordan Hunt van The Hidden Cameras en The Irrepressibles (ook te zien in de videoclip behorend bij het Irrepressibles-nummer Arrow) en Chris Cundy (Guillemots en Cold Specks).

State of Grace laat Little Annie weer in volle glorie schijnen zoals op haar laatste albums met Wallfisch. Liefde, verlies, afscheid nemen en algehele verwarring in deze roerige tijden vormen het thema van dit schitterende album dat ongetwijfeld wel weer alleen terechtkomt bij een selectief clubje liefhebbers. Dat is jammer want we horen hier tien juweeltjes die regelrecht je hart in weten te gaan.
Natuurlijk moet je tegen het krakerige stemgeluid van Little Annie kunnen en het is dat Baby Dee haar mond hier niet veel opentrekt want ook haar stemgeluid is niet altijd even gemakkelijk en toegankelijk voor iedereen.

Ik ervaar weer die rokerige achteraf kroegjes, verlaten cabaret-clubs, alcohol-walm en op dat kleine podium een tengere dame die zingt over het leven zoals het vaak is: mooi in al zijn triestigheid.
State of Grace is zo aan het einde van het jaar een release om je vingers bij af te likken en ik hoop van harte dat ze deze keer meer aandacht weet te genereren dan bij haar vorige albums puur door die ene gastartiest: Bonnie ‘Prince’ Billy.
Liefhebbers van haar samenwerking met Paul Wallfisch kunnen dit ongehoord aanschaffen. Er staat nu slechts een andere naam op de cover: Baby Dee vormt een perfecte nieuwe partner in crime. Om van te houden die twee.

avatar van keijzm73
Nog niet zo heel lang geleden luisterde ik het album 'When Good Things Happen to Bad Pianos'. Het samenwerkingsverband van 'Little Annie' samen met 'Paul Wallfisch'. Waarschijnlijk gewoon uit nieuwsgierigheid omdat ik via last.fm zag dat Eric het afspeelde. Blijft een te gekke manier om zo bij je buurman nieuwe muziek te ontdekken. Ik was niet gelijk gecharmeerd van deze extravagante tante. Maar hoorde wel gelijk potentie in dat cover-album. Dus geparkeerd. Ik was er simpelweg niet aan toe op dat moment. Nu achteraf lijkt het alsof die eerste toevallige kennismaking een soort van onbedoelde introductie was met Annie. Afgelopen week tipte Eric me in de shoutbox van last.fm over dit nieuwe project en zodoende wist ik ongeveer wat me te wachten stond. Dat wil zeggen; wat betreft 'Little Annie'. 'Baby Dee' is een nieuwe naam voor me. En, heel eerlijk, ook dit album viel niet direct bij de eerste luisterbeurt op z'n plek. Maar ik vertrouwde Eric op basis van onze 'buurmanschap' en gaf het album een 2e en een 3e kans. En toen, als bij donderslag bij heldere hemel, daar was de klik. Met name de middensectie van het album pakte me ineens bij m'n kladden. Achtereenvolgens nummers 3, 4, 5 en 6 van het album; helemaal geweldig. Daarna zakt het voor mij op dit moment even in. Misschien de onverwachte groeibriljantjes die zich later pas laten ontdekken.

Eric. Wederom dank voor de tip en de achtergrondinformatie.. Altijd leuk om te lezen!

'Pain Check'.. Dat ik dat niet hoorde tijdens de eerste keer luisteren.. Zo raar!

Ik kom nog terug om te stemmen...

Baby Dee is ook een artiest die ik soms echt super vind en op andere momenten trek ik haar muziek even wat minder. Met name haar albums Little Window en Love's Small Song zijn erg mooi.

Little Annie heeft meer werk opgenomen onder namen als Annie Anxiety en Annie Anxiety Bandez en die hebben allemaal een ander geluid. Pas haar laatste samenwerkings-albums hebben eenzelfde herkenbare sound.