Shitmat - The Lesser-Spotted Burberry EP (2005)

Electronic
Label: Planet Mu

1. Ellesse Warrior
  2. My Crew, My Pills, My Chain, More Gain
  3. Popper Warrior
  4. Argos
avatar van Onderhond
Blijft een vreemde eend op Planet Mu, maar toch leuk dat ze dit soort nonsens ook een kans geven. Hoogstaand is het uiteraard niet, maar wel erg lollig. Muziek die mij aan het lachen brengt, verdient makkelijk 4*

De voice samples uit 'Ellesse Warrior' zijn afkomstig van Devvo, een zogenaamde 'chav' (Brits white-trash figuur) wiens leven het afgelopen jaar is gevolgd door de animator David Firth, met zowel schokkend als hilarisch resultaat. Leuk is misschien ook wel te weten dat Devvo kleren draagt van het merk Ellesse en een Burberry-cap draagt.
Meer over Devvo hier, inclusief de clip van Ellesse Warrior.

Buiten het chav-verhaal is de EP op zich ook nog best wel aardig. Zo zijn zowel A1 als A2 prima dansbaar en bovenal erg grappig. B1 - met wat versnelde samples uit A1 - verzandt helaas in brij van beats waar ik zelf niet veel mee kan. De slottrack is van een compleet ander kaliber, met de melodieuze baslijntjes en vrolijk gebeuk waar we Shitmat het beste van kennen. Dit is tevens de meest afwisselende track. Zeker niet slecht.

Waardering? Kwalitatief 3 tot 3,5. Maar omdat 'Ellesse Warrior' tóch telkens weer een grijns op mijn gezicht tovert toch maar 4*.

avatar van BoordAppel
Joortje schreef:
David Firth

Salad Fingers

1,0
Heb 'm nog eens geluisterd, maar ik kan hier echt niks mee. Dit soort onzin-releases halen een label als planet-mu (en het electronica genre) echt naar beneden vind ik. Net als bijv. Wevie Stonder dat bij SKAM doet ('imo' natuurlijk).
Gave labels met kwalitatief goede releases die dan ook zulke shit gaan uitbrengen, ik kan er niet bij.
Maargoed, ieder z'n ding. Ik luister er in ieder geval niet meer naar. 1* voor de moeite.

avatar van Onderhond
Wat mij betreft zijn het net dit soort releases wat Mu zo leukt maakt. Een aardig 'take your head out of your ass' gevoel voor humor waar het bij enkele andere labels wel eens een beetje aan ontbreekt. Liever dit dan dat Paradinas bij het next big IDMwonderjte gaat smeken ook een oerdegelijk maar braaf albumpje bij hem uit te brengen. Labels als n5MD, SKAM, Merck etc etc zijn leuk om te hebben, maar missen simpelweg identiteit om naast een label als Mu te staan, net door dit soort releases.

Hehe, leuk om te lezen dat nog meer mensen afweten van het fenomeen Devvo

Leuke plaat, vooral ook wel door de Devvo samples.

propper bollocks whooooo space eh

Ellesse Warrior is een dijk van een plaat, zeker door het melige gebrabbel van Devvo wat er doorheen gemixt ('proper bollocks man') is.

Dat de B-kant nogal achterblijft, doet voor mij weinig af aan het humor-gehalte van deze release. Ik houd wel van zulke speelse platen, juist omdat labels als Mu hier mee weg kunnen komen, en het allemaal een lekker 'doe niet zo moeilijk en lach gewoon'-sfeertje heeft.