De situatie is misschien een beetje verwarrend en daarom heeft het zin om vanuit de historische context even dit
Phonogram Records - Wikipedia - nl.wikipedia.org te lezen.
Toen Philips het slecht deed op de beurs, ca 1992, werd de koers van het aandeel Philips bijna volledig gedragen door het Philips-aandeel in Polygram; dat was het samenwerkingsverband/fusie tussen Philips en Siemens (eigenaar van Polydor en DGG); Siemens werd later door Philips uitgekocht.
De naam Mercury voor het geheel dateert van 1995; drie jaar later werd het overgenomen door Seagram om uiteindelijk op te gaan in UMG (a.k.a. Universal).
Vertigo werd destijds door Philips opgezet om Harvest (Pink Floyd etc) concurrentie aan te doen. Belangrijke releases op Vertigo: debuut Black Sabbath, If You Saw .. - Ian Matthews, eerste twee van Rod Stewart - eerste persingen van Vertigo hadden toen nog het psychedelische 'swirl'-logo, zeer geliefd bij verzamelaars.
Opvallend genoeg komt Rod the Mod's derde uit op
Mercury - evenals trouwens een heruitgave van de eerste twee, samen in een okergele gatefold. Mercury was in die tijd gewoon onderdeel van Polygram Records Int, waarvan Philips ook eigenaar was, totdat het onderdeel apart naar de beurs werd gebracht, begin jaren 90. Zoals gezegd, het kan lastig zijn
Overigens heb ik geen idee bij wie de rechten nu berusten, maatschappij (thans nu Universal), Lemaire of misschien wel haar management - meerdere figuren zijn mogelijk. Soms zie je ook dat een derde de rechten verwerft en dan het album uitbrengt (zie bijv Cherry Red dat veel wave-albums opnieuw uitbrengt; en dan veelal in de vorm van oorspronkelijk album + singles en/of Peel-sessie).