Van de ska van compilatie
This Are Two Tone naar de synthesizer-popwave van Flouze met zangeres Jo Lemaire. De Belgische groep haalde in maart-april 1982 een schamele drie weken in de Nationale Hitparade met
Je suis venue te dire que je m'en vais, waarbij
#36 het hoogst behaalbare bleek. Voor het eerst dat ik muziek van hen hoorde, al kwam ik mogelijk de naam eerder tegen.
Toen ik het liedje enkele jaren later weer hoorde, kwam het pas goed binnen maar helaas wist ik niet wie dit waren of hoe het heette. Het was pre-internet, probeer er dan maar eens achter te komen... Pas in of kort na 2000 kwam ik er dan eindelijk achter dat het Jo Lemaire + Flouze betrof, nadat ik verzamelaar
Bonjour la France Vol. 2 (niet op MuMe) had aangeschaft. Ik kreeg acuut zin in vakantie in de Ardennen met die diepe, warme synthesizers.
Anno 2026 valt er méér op aan
Pigmy World, het derde album van de groep. Allereerst dat er ruwweg vier stijlen staan, allen in new wave gemarineerd. Allereerst passievolle en tegelijkertijd koele wave in Britse stijl, zoals
Shades of Night, het ijzersterke
Siamese Sister en
Voices in the Silence. Vervolgens volgt muziek met Afrikaanse invloeden, zoals
Chaméléon en
Escape. Afsluiter
Claustrophobia bevat Latininvloeden en de genoemde hit is chanson in het synthjasje van die tijd. Verrassenderwijs het enige Franstalige nummer op het album, dat een warme productie kreeg van Sylvain Vanholme.
Knap is hoe het origineel van Serge Gainsbourg uit 1973 een geheel ander jasje kreeg. Wat het in Wallonië of Frankrijk deed, kan ik niet vinden. Wél dat het lied 't in Vlaanderen eind februari tot
#9 schopte. Ook albumnoteringen van dit het jaar ervoor verschenen
Pigmy World kwam ik niet tegen, maar het kan niet anders dan dat dit in de Franstalige wereld (naast Wallonië en Frankrijk ook Zwitserland en Canada) de nodige oren heeft bereikt.
Berichten van twaalf jaar geleden vertelden dat het album nog steeds niet op cd of in een verzamelbox was verschenen. Tot mijn verrassing is er wat dat betreft niets veranderd; wél staat
Pigmy World op streaming.
Deze derde was tevens de laatste elpee met Flouze, een lenige groep wat betreft het inpassen van verschillende stijlen in de muziek én bekwaam getuige rijke arrangementen, met daarin ook akoestische gitaar, klarinet en saxofoon. In 1983 keerde Lemaire solo terug met
Concorde, de heren van Flouze waren inmiddels ieder huns weegs gegaan.
Nog in januari 1982 vervolgt mijn reis door new wave met het Engelse
XTC en