Brainstorm - Metus Mortis (2001)

Duitsland
Label: Metal Blade

1. Metus Mortis (1:06)
  2. Blind Suffering (4:24)
  3. Shadowland (3:52)
  4. Checkmate in Red (4:29)
  5. Hollow Hideway (4:25)
  6. Weakness Sows It's Seed (5:45)
  7. Into the Never (4:22)
  8. Under Lights (6:06)
  9. Cycles (4:27)
  10. Behind (4:26)
  11. Meet Me in the Dark (3:11)
  12. Face Down * (5:42)
  13. Strenght of Will (3:42)
Redelijke heavy/power metalplaat uit Duitsland. Niets heel bijzonder in het genre maar wel lekker om eens te beluisteren.

avatar van lennert
Gekocht op Waldrock 2004 voor een luttele €5 op een moment dat ik volgens mij echt geen idee kon hebben wat Brainstorm voor een band was. Dit soort power metal was ik toen in ieder geval totaal niet gewend, aangezien de 'flower'metal-variant van Sonata Arctica toen beter bij mij aansloeg. En podverdrie, wat waren songs als Blind Suffering, Shadowland, Checkmate In Red en Cycles hard en verrassend. Bij herbeluistering valt een Helloween-worship als Strength Of Will uiteindelijk dan ook nog ineens extra hard op en zijn Queensryche invloeden op een track als Face Down ook erg lekker.

Eigenlijk is Metus Mortis het eerste album waarop de band het echt voor elkaar lijkt te hebben. Niet alle tracks zijn even sterk (Weakness Sows Its Seed), maar het gros bestaat uit krachtige anthems, spetterende riffs en vooral uitmuntende solo's. Op en top krachtige power metal!

Tussenstand:
1. Metus Mortis
2. Ambiguity
3. Unholy
4. Hungry

avatar van RuudC
Inderdaad niet heel bijzonder in het genre, maar Brainstorm is hier wel genoeg gegroeid om boven de middelmaat uit te komen en zich in de subtop te vestigen. Door dan eindelijk met sterke zangstukken te komen, krijgt de band ook iets wat lijkt op een eigen smoel. Vooral de eerste vier songs (excl. intro) doen het goed. Het luistert lekker weg. De riffs zijn memorabeler. Er wordt overigens wel lekker gethrashed, al zakt het met Weakness Sows It's Seed wel behoorlijk in. Wat je daarna hoort, zijn typische Brainstormfillers. Ook dit album had echt niet zo vol hoeven staan. Met 3-4 songs minder, had ik misschien wel een halve ster meer gegeven. Strength of Will is dan wel weer een vette afsluiter.

Tussenstand:
1. Metus Mortis