Bill Monroe - 16 Gems (1996)

Country
Label: Columbia

1. Kentucky Waltz (2:45)
  2. True Life Blues (2:47)
  3. Nobody Loves Me (2:36)
  4. Goodbye Old Pal (2:39)
  5. Blue Grass Special (2:27)
  6. Heavy Traffic Ahead (2:47)
  7. Summertime Is Past and Gone (2:52)
  8. I'm Going Back to Old Kentucky (2:54)
  9. It's Mighty Dark to Travel (2:49)
  10. Bluegrass Breakdown (2:14)
  11. Sweetheart You Done Me Wrong (2:45)
  12. Old Crossroads (2:39)
  13. Remember the Cross (3:06)
  14. Shine Hallelujah, Shine (2:31)
  15. Can't You Hear Me Calling (3:16)
  16. Travelin' This Lonesome Road (3:10)
avatar van heartofsoul
In 1992 verscheen de dubbel-cd The Essential Bill Monroe and His Blue Grass Boys 1945-1949 waarop zestien nummers waren vervangen door "alternative takes". Die originelen verschenen vier jaar later alsnog op dit album. Essentieel voor liefhebbers van antieke country en het begin van de bluegrass (Bill Monroe werd wel de "father van de blue grass" genoemd).

Het klinkt allemaal wat lo-fi, maar is ben nogal verslingerd aan het geluid van de banjo (Earl Scruggs) en de mandoline (Monroe) vind ik ook een fijn instrument. En aan die enigszings klaaglijke zang moest ik destijds nogal wennen, maar dat is helemaal goedgekomen.