Magyar Posse - Kings of Time (2004)

Finland

6. 6 (5:08)

7. 7 (6:34)

met Ville Kainulainen en Maiju Peltomäki

ElMeroMero
Nadat dit stelletje Finnen mijn oren al getrakteerd hadden op een portie onversneden muzikale drugs in de vorm van hun vorige plaat, is het tijd om eens te horen of ze het niveau van "We Will Carry You Over The Mountains" evenaren.

Het valt gelijk op dat de heren het energieniveau gelijk een tandje hoger hebben opgeschroeft in vergelijking met hun debuutplaat waar de plotse uithalen beperkt bleven tot een minimum.

Van deze schuchterheid is op deze plaat weinig te merken: het start met een stortbui van feedback en mond uit in series van allesverwoestende muziekorkanen in tracks 2 en 6. Zo wel ik wel eens vaker meegesleurd worden naar het oog van de storm.

Over luwtes gesproken, die zijn er ook volop te ontdekken op dit album, met veel melodieuze intermezzo's, waar in reverb gedrenkt gitaarspel, violen en bevallig kirrende vrouwenstemmen vaak de dienst uitmaken. De balans wordt gezocht en mijns inziens zijn de heren Magyaren daar glansrijk in geslaagd.

Kortom, alle elementen zijn aanwezig om deze plaat stevig te verankeren op een topnotering van mijn jaarlijstje. 4,5 * voor dit Europese antwoord op Mono en GY!BE.

Samples van de twee platen van Magyar Posse zijn hier te beluisteren.

avatar van bonothecat
Zeker een aangename 48 minuten, maar niet meer dan dat. Mooie uitspattingen worden gecombineerd met oeverloos geneuzel. 3*

Fijne plaat zeg! Monumentale postrock die klinkt (soms letterlijk) als een klok. Ik denk dat ik wel kan gaan wonen in deze plaat, maar eerst nog even wennen aan de nieuwe omgeving. Daarom nog een 4*, maar dit zou nog wel 's opgeschroefd kunnen gaan worden.

avatar van The Scientist
herman schreef:

En weer een zieltje gewonnen
Had jij hem uit het "CD's die aandacht verdienen" topic of op een andere manier?

Ongelooflijk zeg, dat ik deze plaat op een 4 had staan en er nog geen bericht over geschreven had, want dit is toch een van de platen waar ik toch vaak mee in aanraking kom...

Een prachtige trip, dan weer rustig, dan weer snel. Er wordt op deze CD heel goed opgebouwd naar de stevigere momenten, die er vaak genoeg zijn. De ene keer met strijkinstrumenten en stem, het volgende moment nemen kabbelende gitaren of een stevige drum het nummer over. Dat er een stem in zit houdt niet in dat er teksten inzitten, de stem wordt (a la sigur Ros) meer als instrument gebruikt...

En met groot succes, wat deze Finnen voor elkaar krijgen hoor ik niet vaak..

Prachtig

Geen idee, eigenlijk. Ik ben de laatste tijd weer wat meer in de postrock en dit was een van de voor mij nieuwe namen die ik af en toe langs zag komen.

Heb het eens gepindakaasd en vond het wel mooi.

Die pianobreak op 4:30 in '3' en de zang die daarop volgt... Gruwelijk mooi.

Wat een ontdekking... En hun laatste concert in NL was nog wel in Leiden, op 2 minuten lopen van mijn ouderlijk huis... Moet toch maar beter in de gaten houden wat er allemaal in mijn woonplaats gebeurt.

avatar van Yak
Yak
Uit het 'cd's die aandacht verdienen'-topic geplukt.

Ik vind het een halfgeslaagd album, maar elke poging om een beetje goed onder woorden te brengen waaróm ik dat vind is vrij snel gestrand. Het lijkt wel of die album op een dun koord balanceert tussen nummers die gewoon wérken, en nummers die nauwelijks diepgang lijken te hebben en daarom maar een hele zooi geluidslagen op elkaar stapelen. Hoewel sommige nummers zeker aangenaam zijn (de nrs. 5 en 6 bijvoorbeeld) gaat het soms ook vervelend richting de bombastische goth-acts. Neem nou de 'fin' van nummer 2 met kerkklokken, elfengezang, razende feedback - veel anders dan 'kitscherig' kan ik er niet van maken.

Een interessant album (dooddoener ) waar ik jammer genoeg vaak geen sfeer of lijn in kan ontdekken. Het klinkt heel vol, maar voelt heel leeg.. zoiets. Moeilijk uit te leggen. Maar waar het wérkt, en dat is vaak niet op de momenten waarop ze alle registers opengooien, werkt het goed. 2,5* daarvoor.

avatar van joxxah
De heren en dame Magyar Posse zullen dit jaar Nederland weer aandoen, als onderdeel van hun grotendeels franse tour.
Ze zoeken optredens op zaterdag 27 mei, en op vrijdag 9 juni. Ik heb reeds Worm in Rotterdam benaderd voor de 27e maar nog geen bericht terug gehad. Iemand suggesties?
Tevens zitten ze in de studio voor een nieuw album! Klinkt een stuk ritmischer dan "kings.."en "mountains", en neigt wat naar een band als Circle (ook uit Pori)...

-Johan

avatar van Jeroen enzo
joxxah schreef:

-Johan

Probeer anders het Waterfront of Lantaren/venster in Rotterdam

Of Bar & Boos in Leiden. Ik zag ook dat MP daar al eens gespeeld heeft.

Anders misschien Theater Kikker in Utrecht of Occii in A'dam.

avatar van joxxah
dank voor de reacties.
Met bar&boos doe ik liever geen zaken meer. Die hebben de boel goed lopen verkloten bij The Pauki verleden jaar; nauwelijks promotie gedaan, afspraken niet nagekomen enzo...
Theater Kikker is wel een avontuurlijke tent! valt te proberen!

Ik draaide deze vanochtend weer eens en het heeft allemaal toch wel flink aan kracht ingeboet. Het blijft een interessant bandje, maar dit album klinkt toch wel een beetje te stichtelijk en te gepolijst. Ik haal er een vol punt vanaf, denk ik.

Parabola
Vooral de eerste drie nummers vind ik geweldig! Bombastisch, fijn, overweldigend en subtiel. Vooral het derde nummer straalt een innemende dramatische sfeer uit. De rest van de nummers kunnen me helaas minder bekoren. 3*