sxesven
In 2007 werd Girls' Generation met deze self-titled op de markt gezet, en in alles is het eigenlijk nog meisjesachtig en veilig - de meisjes in uniforme kleding, niet te veel make-up, nog niet al te uitgesproken persoonlijkheden, en natuurlijk ook middle-of-the-road popliedjes. Feitelijk zou je niet eens verwachten dat dit uit 2007 stamde - 2000 (of misschien zelfs 1990, of nog eerder) had je (ik in ieder geval) ook geloofd. Het is pop van het type dat in Azië al decennia gemaakt wordt, met hier een ballad en daar een up-tempo song, met af en toe van die cleane gitaarlicks enzo, je kent dat wel. In niets leek het nog op de veel hippere en modernere fusie van dance, pop en R&B die stukje bij beetje vanaf Gee ontwikkeld zou worden. Dat maakt het misschien een wat bevreemdende luisterervaring.
Toch is er voor de liefhebber van 'klassieke' J-, C- en KPop veel te genieten. Opener Girls' Generation (overigens een cover van een nummer van Lee Seung-Cheol uit de jaren '80 - ook de naamgever van het groepje dus, uiteindelijk) is er een uitstekend voorbeeld van: een niets-aan-de-hand, mid-tempo MOR-compositie met harmonieuze samenzang in de refreintjes, schattige uithaaltjes hier en daar, en een ontzettend catchy orgeltje. Hekkensluiter Into the New World (overigens de single die voor dit album nog beschikbaar gemaakt werd) lijkt er een beetje op, alleen vervult een cleane gitaar hier de functie van het orgeltje. Hier en daar gaat het tempo omlaag voor de verplichte maar goed te smaken ballads als Complete; elders wordt het tempo juist wat omhoog gegooid, wat dan soms resulteert in een lichtelijke geniale track als Kissing You met wel heel toffe strijkertjes en samenzang waar je echt niet omheen kunt, mocht je dat al willen natuurlijk.
Natuurlijk ontbeert dit materiaal grotendeels de genialiteit die veel latere songs uit de catalogus van deze dames kenmerkt; toch is het goed te genieten voor, nogmaals, de liefhebber van reguliere J-, C- en KPop. Bovendien schijnt hier en daar toch de glorie van de latere Girls' Generation al door - de uitschieters op het album, de vocale kracht en pracht van zowel de groep als de individuele dames, en de bewonderenswaardige danspasjes in de MV's. En laten we natuurlijk de dames, period, niet vergeten: zwijmelen bij Taeyeon en Jessica hoort toch ook een beetje bij de ervaring. Momenteel heb ik 4* voor dit album staan, maar met elke luisterbeurt hecht ik me er meer aan - de 4,5* zou hier zomaar op korte termijn nog eens kunnen belanden.
Overigens als elke Girls' Generation release ziet deze er (zelfs deze, in zijn relatieve eenvoud t.o.v. sommige latere releases) weer fantastisch uit, wat het aanschaffen weer leuk maakt. In knal- maar dan ook knalroze (geloof me, het plaatje hier doet er absoluut geen eer aan) digipack-op-zijn-kant met binnenin een behoorlijk boekwerk met tekst, uitleg en vooral veel fotomateriaal. Me like.