Ben ik indertijd op het verkeerde been gezet! Tussen Sinterklaas 1978 en Carnaval 1979, de winter dat het zo bizar heftig ijzelde, was duet
Baby It’s You van eendagsvlieg Promises een bescheiden hitje in Nederland (#20 in de Nationale Hitparade). Rock zoals die in die dagen ook klonk bij The Babys, Heart of Foreigner: stevig, melodieus, met gepassioneerde zang en in dit geval zelfs violen.
Toen ik afgelopen voorjaar de bijbehorende elpee voor een prikkie tegenkwam, heb ik die gekocht. Op het album stonden naast dit “vergeten pareltje” vast meer AOR-schoonheden.
Nog vóórdat ik die zou draaien, zocht ik alvast meer informatie over de band op. Twee broers en een zus, de familie Knauer, opgegroeid in Canada maar met een Duitse vader. De band opereerde vanuit de regio Los Angeles. Hierna nog één (geflopt) album gemaakt. Leslie Knauer werd in de jaren ’80 zangeres bij Precious Metal, een naam die mij vaag bijstaat. Vooral in Duitsland herinnerd, waarschijnlijk omdat de drie ook Duitstalig waren, vergelijkbaar met de connectie Van Halen - Nederland. Ik was benieuwd wat de plaat, met op de voorzijde zo'n fraai bandlogo in jaren ’70-stijl, te bieden had.
Tsja. Ik krijg het gevoel dat ik als prille puber naar het Hilversum 3 van dat jaar luister, met name de dagen dat de hitparadegerichte omroepen uitzonden. Wat wordt geboden is namelijk een allegaartje van popstijlen, vaak in disco gemarineerd.
Na de hit (in Duitsland #4, in Zwitserland #11, in Zweden #2 en in Nieuw-Zeeland zelfs #1) komt een uptempo popsong:
Let’s Get Back Together heeft naast een saxsolo wederom de rauwe stem van Leslie, op bezoek
bij Toppop gefilmd. Het haalde in Duitsland #18, bij ons niet één van de twee tipparades die Nederland toen kende.
Op derde nummer
Who's Givin' It To Ya zingt broer Benny én klinkt een derde stijl: discopop.
I’m Sleeping Over is een midtempo liefdesliedje in popstijl. Kant A sluit af met
Step by Step, waarin tweede broer Leslie zingt, opnieuw klinkt een mengeling van pop en disco.
Op de B-kant ontbreekt elk spoor van rockende gitaren, het is discopop wat de klok slaat.
Coffee Shop is zelfs funky.
Radio’s On is een aardige ballad, romantisch gedrenkt in violen en blazers. Na nóg een popsong met dikke discosaus wordt afgesloten met beschaafde poprock in
Jubilation.
De meeste nummers van deze plaat waren geschikt geweest voor de Soulshow van Ferry Maat bij de TROS, zoals die in die dagen op de donderdagavond klonk. Daarnaast klinkt driemaal hapklare pop en dat ene briljante liedje in AOR-stijl. De drie konden musiceren, alles klinkt smeuïg, maar op die ene hit na pakt het me nergens. Hun breedheid was meteen de zwakte.
Om daar pas in 2022 achter te komen is wel ráárrr. Ik ben ondertussen wel nieuwsgierig geworden of ze op de opvolger een duidelijker muzikale identiteit aannamen. Die staat nog op streaming ook: wordt vervolgd.