Slagerij van Kampen - A Long Walk on a Short Pier (1989)

Wereld
Label: [PIAS]

1. The Impi (2:03)
  2. Mosi Oa Tunya (5:04)
  3. Dance of the Impi (1:35)
  4. The Mountain to Mohammed (6:42)
  5. Return of the Impi (1:15)
  6. Les Vieux Griots (5:38)
  7. Wakarimasen (8:22)
  8. Tellem Mallets (7:14)
  9. A Long Walk on a Short Pier (21:49)
avatar van TJN
TJN
Mooi album van Slagerij van Kampen uit 1988. De doorbraak naar het wat grotere publiek. Het album vertelt verhalen over door blanken onderdrukte bevolkingsgroepen in Afrika. Nu zou je zeggen, is dat oud nieuws, maar ten tijde dat de plaat uitkwam was dat het begin van een periode dat onder andere Nederland zich moest bezinnen op de wreedheden die begaan zijn door onze voorouders. De slavenhandel, de Zulu's die vermoord werden door machinegeweren terwijl ze zich wilden verdedigden met speren, het ontdekken van de Victoria Falls (Mosi Oa Tunya) door een blanke, terwijl daar al duizenden jaren Afrikanen leefden. Willem van Kruysdijk was zich hier terdegen van bewust en wilde dat met deze plaat onder de aandacht brengen. A Long Walk On A Short Pier gaat over een Nederlander die, terwijl hij over een pier heen loopt, 's lands koloniale verleden en haar rol in de slavenhandel al slenterend overdenkt. Het album is een tribuut aan de rijke muziek van de zwarte wereldbevolking.

avatar van citizen
De laatste tijd veel geluisterd naar deze plaat. Hoewel het titelstuk wat betreft thematiek goed in elkaar zit, vind ik de muziek op het saaie af. De rest van de stukken op deze plaat maken veel goed, met name Wakarimasen en Tellem Mallets - geweldig!
Kom ik uit op 3,5 ster.